Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Marcipános-mákos kalács

2010.12.29

Hozzávalók:
50 dkg liszt
4 dkg élesztő
2,5 dl tej + a mákhoz
8 dkg cukor
csipetnyi só
1 tojás
1 citrom reszelt héja
10 dkg vaj
35 dkg darált cukrozott mák
1 kk fahéj
12 dkg mazsola
0,5 dl rum
15 dkg marcipán massza
10 dkg szeletelt mandula

Kb. 0,5 dl tejet meglangyosítunk, hozzáadunk 1 kk cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Meleg helyen felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a maradék cukorral, a reszelt citromhéjjal és a sóval, közepébe mélyedést alakítunk ki és beleöntjük a felfuttatott élesztőt, az enyhén felvert tojást és a maradék tejet. Az egészet alaposan összegyúrjuk, dagasztjuk, gombóccá formáljuk, megszórjuk egy kevés liszttel a tetejét, majd konyharuhával letakarva meleg helyen min. 30 percig (vagy amíg a duplájára nő) kelesztjük.
Közben a marcipánmasszát apró darabokra vágjuk és kevés porcukorban megforgatjuk, hogy ne tapadjanak össze. A mazsolákat rumba áztatjuk. A vajat megolvasztjuk. A mákot a fahéjjal kevés tejben megfőzzük.
Ha megkelt a tésztánk, átgyúrjuk, lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk és megkenjük az olvasztott vajjal. Összehajtjuk, ismét kinyújtjuk és megkenjük vajjal. Ezt a folyamatot addig ismételjük, amíg elfogy a vaj.
Végül kb 40x35cm-es lappá nyújtjuk. Elsimítjuk rajta a mákot, egyenletesen megszórjuk a marcipánnal, a mazsolával és a szeletelt mandulával (ebből egy keveset tegyünk félre a tetejére!). Feltekerjük, majd a feltekert tésztarudat hosszában félbevágjuk, és a két részt összefonjuk. (Ez nem mindig olyan egyszerű történet, mert a töltelék majd szabadulni akar, de ne ijedjünk meg, próbáljuk ügyesen eligazgatni.)  Fektessük a kalácsot egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és szórjuk meg a félretett mandulával.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Amíg melegszik, hagyjuk a kalácsot pihenni, kelni.
Süssük 15 percig ezen a magas hőfokon, majd csökkentsük 175 fokra és süssük további 35-40 percig. Ha szükséges, takarjuk le fóliával, hogy ne égjen meg.
Tálaláskor vágjuk szeletekre és szórjuk meg porcukorral.

TIPP:
- Egy hosszúkás sütőformában is megsüthetjük a kalácsot, így szép formája lesz.

1-img_8134.jpg

1-img_7935.jpg

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.