Mogyorós csillagok
Hozzávalók:
tészta:
7 dkg porcukor
1 kk rum
16 dkg liszt
4 dkg őrölt mogyoró
1 tojás
13 dkg vaj
tetejére:
25 dkg vaj
30 dkg porcukor
3 ek kakaó
15 dkg őrölt mogyoró
10 dkg mazsola
kb. 13 dkg morzsolt sütemény/keksz
a tészta hozzávalóit robotgép segítségével jól összedolgozzuk. (lehet persze kézzel is, csak így egyszerűbb :)) egy munkalapra téve még kézzel átgyúrjuk, majd fóliába csomagolva hűtőben fél órát pihenni hagyjuk.
közben elkészítjük a tetejére valót: a vajat megolvasztjuk és ha már hűlt egy kicsit, hozzáöntjük a többi hozzávalóhoz. aki nem szereti a mazsolát, nyugodtan kihagyhatja, vagy helyettesítheti esetleg valamilyen (apróra vágott) aszalt gyümölccsel. aki viszont szereti, szerintem áztassa be előre egy kis rumba, fokozva ezzel a süti ízét és persze élvezeti értékét. szóval az egészet összekeverjük, így egy jól formázható masszát kapunk, amit egy lapos edénybe, vagy tálcára simítunk kb. 1 cm vastagon, majd betesszük a hűtőbe.
a tésztát 1/2 cm vastagra kinyújtjuk és csillagokat szaggatunk belőle. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük.
a megdermedt mazsolás-mogyorós masszából, a tésztához használt formával hasonló alakzatokat szaggatunk ki, majd a kisült csillagok tetejére teszünk belőle. ha nehezen maradna a tetején egy kis lekvárral vagy olvasztott csokival rögzíthetjük a rétegeket.
az így elkészült csillagokat olvasztott csokival, cukorgyöngyök-kel díszíthetjük. ajándéknak is nagyszerű lehet.
jó étvágyat!
A mappában található képek előnézete Aprósütik