Sajtfelfújt
Hozzávalók:
15 dkg reszelt sajt
4 tojássárgája
5 tojásfehérje
4 ek liszt
2,5 dl tej
2 ek zsemlemorzsa
8 dkg vaj
só
cayenne bors
a sütőt 190 fokra előmelegítjük. a formá(ka)t vajjal kikenjük és zsemlemorzsával meghintjük.
a vajat egy lábosban megolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet és kevergetve megpirítjuk (világosra), majd állandó kevergetés közben felöntjük a tejjel és sóval, csipetnyi cayene borssal fűszerezzük. amikor a mártás besűrűsödik, levesszük a tűzről és elkeverünk benne 10 dkg reszelt sajtot. hagyjuk hűlni, amíg langyos nem lesz, majd jöhetnek a tojássárgák: keverjük bele egyenként mind a négyet. a tojásfehérjéket csipetnyi sóval kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a sajtkrémbe.
a masszát a felfújt formá(k)ba öntjük, majd az előmelegített sütőben sütjük kb. 20-25 percig, vagy addig amíg nem emelkedik meg. még melegen megszórjuk a maradék reszelt sajttal és azonnal tálaljuk.
jó étvágyat!