Görög paradicsomos csirke
Hozzávalók:
1 db csirke (kb. 1,5 kg)
50 dkg paradicsom
15 dkg zöld olajbogyó
1 fej hagyma
1 szál sárgarépa
10 dkg zeller
1,2 dl száraz fehérbor
1 citrom leve
1,2 dl víz
olivaolaj
só, bors
a megmosott, megszárított csirkét 6-8 darabba vágjuk. vagy használhatunk nekünk tetsző darabokat (pl. csak csirkecombot) is egész csirke helyett. tálba tesszük őket és meglocsoljuk 3 ek olivaolajjal, citromlével és megborsozzuk. majd jól összedolgozzuk, hogy minden darabot egyenletesen érjenek az ízek. lefedjük és legalább 4 órán át pihentetjük.
a paradicsomot meghámozzuk és felnegyedeljük. a hagymát kockára vágjuk és olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk az apró kockára vágott sárgarépát és zellert is. beletesszük a csirkedarabokat és körös-körül megpirítjuk benne mindet. sózzuk, majd felöntjük a borral. ha a lé egyrésze már elfőtt, hozzáadjuk a paradicsomot, öntünk még hozzá vizet és fedő alatt puhára pároljuk a húst. végül az olajbogyót is belekeverjük és még 10 percig együtt főzzük.
frissen sült, ropogós parasztkenyérrel isteni.
jó étvágyat!