Sörös marha
Hozzávalók:
50 g liszt
só, bors
csipet szerecsendió
1 kg marhahús (lapocka)
3 ek olaj
25 g vaj
2 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 kk barna cukor
600 ml barna sör (Guiness)
1 narancs leve és héja
a húst kockákra vágjuk, a hagymát és a fokhagymát pedig apróra. a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
a lisztet összekeverjük a fűszerekkel, és belehempergetjük a húst. egy tűzálló edényben (amit a sütőbe is betehetünk) hevítsük fel az olaj és a vaj felét, majd hirtelen pirítsuk meg benne a hús felét. tényleg csak 1-2 perc, amíg színt kap. ha ezt megtörtént, kiszedjük egy tányérra, és jöhet a másik adag pirítani való. a visszamaradt zsiradékon megpirítjuk a hagymát és fokhagymát is, majd megszórjuk a barna cukorral, és hagyjuk karamellizálódni.
tegyük vissza az edénybe a húst, forgassuk össze, és öntsük rá a barna sört. reszeljünk bele a narancs héjából ízlés szerint (szerintem kb. a fele elég), ezután csavarjuk bele a narancs levét is. forraljuk fel, majd tegyük be a sütőbe és süssük 1,5-2 órán keresztül. időnként nézzünk rá, és ha szükséges öntsünk hozzá vizet.
ha a hús megpuhult, már tálalhatjuk is.