Pikáns karfiol
Hozzávalók:
1 fej karfiol
3 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
1 teáskanál friss gyömbér
1 mokkáskanál köménymag
1 doboz (70 g-os) sűrített paradicsom
chili paprika ízlés szerint
petrezselyem
só, bors
a karfiolt rózsáira szedjük, a hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, a gyömbért lereszeljük.
egy serpenyőben kevés olajat hevítünk és beletesszük az összevágott chilit, a kicsit összetört köménymagot, a hagymát, fokhagymát és a gyömbért. amikor a fűszerek már ínycsiklandóan illatoznak és a hagyma üvegesre párolódott, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, és másfél deci vizet öntünk rá. ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és lassan felforraljuk, végül beletesszük a petrezselymet.
a karfiolt elrendezzük egy hőálló tálban, és ráöntjük a fűszeres mártást. lefedve 35-40 percig középmeleg sütőben sütjük. szerintem úgy a legjobb, ha még kicsit roppanós a karfiol, és nem esik szét. de ez ízlés kérdése. tálaláskor még megszórhatjuk kevés petrezselyemmel.
köretként natúr sült húsokhoz ajánlom, de elég laktató ahhoz is, hogy főételként együk.
jó étvágyat!