Ratatouille (Francia lecsó)
Hozzávalók:
2 fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
4-5 db nagyobb paradicsom
1 db kápia vagy piros húsú kaliforniai paprika
1 db (hegyes, erős) zöld paprika
1 db nagy cukkini
1 db nagy padlizsán
olivaolaj
só, bors
1 csokor friss petrezselyem
1 csokor friss bazsalikom
A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk és felaprítjuk.
A paradicsomot, a paprikát, a cukkinit és a padlizsánt nagyobb darabokra/fél karikára vágjuk.
Egy nagy serpenyőben olajat hevítünk és megpirítjuk benne a hagymát. Ha már üvegesre pirult, hozzáadjuk a fokhagyma szeleteket, a paprikát és a paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. 1-2 perc párolás után belekeverjük a többi zöldséget. Ízesítjük ismét és készre sütjük.
Tálaláskor szórjuk meg az apróra vágott friss fűszernövényekkel.
TIPP:
- Ha van időnk, kedvünk, akkor pirítsuk meg külön-külön serpenyőben a cukkinit és a padlizsánt, majd így adjuk a paradicsomos alaphoz.
- Elegánsabb az étel, ha a paradicsomok héját lehúzzuk felhasználás előtt. Ehhez a paradicsomot alján egy kereszt alakú bemetszést ejtünk és pár pillanatra forró vízbe, majd jeges vízbe mártjuk őket. Ezután könnyedén leszedhetjük a héját.
(Most csak egy gyors telefonon képen van róla, még tálalás előtt, de majd csinálok szebb fotót is. :) )