Brokkoli krémleves
Hozzávalók:
60 dkg brokkoli (egy közepes fej)
5 dkg vaj
1 ek olaj
1-2 gerezd fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma
1 nagyobb burgonya (elhagyható)
kb. 2 l hús- vagy zöldség alaplé vagy víz
só, bors
A brokkolit rózsáira szedjük és megmossuk, a vastagabb szár részt kisebb kockákra daraboljuk. A krumplit meghámozzuk és felkockázzuk. A fokhagymát és a hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk.
Egy lábasban pár csepp olajjal vajat melegítünk, megfuttatjuk benne az aprított hagymát és fokhagymát, majd hozzáadjuk a brokkoli rózsákat és a burgonya kockákat. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és az egészet átpároljuk.
Ha már kezd puhulni, felöntjük a húslevessel/vízzel, és készre főzzük.
A megfőtt zöldségekből kb. egy merőkanányit kiszedünk egy tányérba, a többit összeturmixoljuk. Ha szép simára turmixoltuk, mehetnek vissza a félretett zöldségek. Ha teljesen egynemű krémlevest szeretnénk, akkor ezt a részt kihagyjuk és az egészet leturmixoljuk.
TIPP:
- Alaplével főzve gazdagabb ízű levest kapunk, de ha vízben főzzük a brokkolit, azzal is nagyon finom.
- Ha krémesebb levest szeretnénk a végén adhatunk hozzá egy kevés tejszínt is. Ezzel még forraljunk egyet a levesen.
- Tálaláskor adhatunk hozzá pirított kenyérkockát vagy ropogósra sült bacon/sonka darabokat is.
jófincsi
Jaci, 2012.10.06 14:16