Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.03.24

Fonott kalács

Hozzávalók:
36 dkg liszt
1,8 dkg élesztő
4 dkg cukor
2 dl tej
4 dkg vaj
2 db kis tojás + 1 a kenéshez
1 tk só
1 citrom reszelt héja
1 tk vanília kivonat

 

Az élesztőt kb. 1,5 dl tejben elmorzsoljuk/eldolgozzuk úgy, hogy már ne érezzük benne a darabokat és hozzáadjuk a liszthez. A kalácstészta többi hozzávalóját is beletesszük úgy, hogy a só kerüljön a legvégén bele. Az egészet összegyúrjuk, majd egy nyújtódeszkára kitéve alaposan átdagasztjuk.  (A maradék tejből annyit tegyünk hozzá, hogy könnyű és elég lágy tésztát kapjunk. Ha szükségesnek látjuk akár tehetünk bele a megadottnál többet is.)
A tésztát a tálba visszatéve, konyharuhával letakarva, meleg helyen nagyjából a duplájára kelesztjük. Majd ismét átgyúrjuk és még további 20 percig kelesztjük.
Ezután 6 egyenlő részre osztjuk és mindegyik darabot hosszú rúddá sodorjuk úgy, hogy a végeiket elvékonyítjuk. Ügyeljünk arra is, hogy egyforma hosszúságú rudakat kapjunk. 
A fonás: a 6 rudat az egyik végüknél összecsípjük és 3-3 darabot elrendezünk 2 oldalra. Kezünket keresztbe téve a rudak felett, megfogjuk a külső rudakat és a jobb kezünkben lévőt a másik felett megtekerve a külső helyről a belsőbe rakjuk. (Ugyanabban a 3-as csoportban marad, csak a belső oldalra kerül.) Majd ugyancsak a jobb kezünkkel megfogjuk a most külső oldalra került másik rudat, megcsavarjuk felette a bal kezükben lévőt és most a bal kezükben lévőt fektetjük a másik 3-as csoport belső részére. Így folytatjuk tovább, amíg a végére nem érünk. Gyakorlatilag a két hármas csoportban lévő rudak úgy változtatják helyüket a csoporton belül, hogy közben a másik csoport egyik rúdja keresztezi őket.
Fonáshoz a videót ITT találjátok.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a tetejét megkenjük egy felvert egész tojással és 10-15 percig kelesztjük. 
Közben a sütőt 200 fokra melegítjük elő.
Sütőbe kerülés előtt még egyszer lekenjük a kalácsot és kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.

 

TIPP: 
- Mindig várjuk meg a további folyadék hozzáadása előtt, hogy az összes hozzávaló, különösen a vaj is szépen eldolgozásra kerüljön, mert akkor látjuk, hogy szükséges-e még folyadékot hozzátenni.
Természetesen gép segítségével is dagaszthatjuk a tésztát.
- Fontos, hogy egyenlő súlyúak legyenek a tésztadarabok, mert akkor lesz szép a fonásunk.
 

 

kalacs2.jpg

kalacs.jpg

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

tamoxifen toxicity mice

Unfainy, 2022.09.22 13:29

Multiple lab tests over the years had been unremarkable. <a href=https://tamoxifenolvadex.com/>tamoxifen for weight loss</a>

buy cheap original clomid in usa

flonfer, 2022.09.11 21:39

0 applies to the data made available in this article, unless otherwise stated. <a href=https://clomida.com/>clomid and nolvadex for pct</a> 4 perimenopaus.