Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.03.24

Fonott kalács

Hozzávalók:
36 dkg liszt
1,8 dkg élesztő
4 dkg cukor
2 dl tej
4 dkg vaj
2 db kis tojás + 1 a kenéshez
1 tk só
1 citrom reszelt héja
1 tk vanília kivonat

 

az élesztőt kb. 1,5 dl tejben elmorzsoljuk/eldolgozzuk úgy, hogy már ne érezzük benne a darabokat és hozzáadjuk a liszthez. a kalácstészta többi hozzávalóját is beletesszük, úgy, hogy a só kerüljön a legvégén bele. az egészet összedolgozzuk, majd egy nyújtódeszkára kitéve alaposan összegyúrjuk. természetesen gép segítségével is dagaszthatjuk.
(a maradék tejből annyit tegyünk hozzá, hogy könnyű és elég lágy tésztát kapjunk. ha szükségesnek látjuk akár tehetünk bele a megadottnál többet is.)
az összegyúrt tésztát a tálba visszatéve, konyharuhával letakarva, meleg helyen nagyjából a duplájára kelesztjük. majd ismét átgyúrjuk és még további 20 percig kelesztjük.
ezután 6 egyenlő részre osztjuk. mindegyik darabok hosszúkás alakúra sodorjuk úgy, hogy a végeiket elvékonyítjuk. ügyeljünk arra is, hogy egyforma hosszúságú rudakat kapjunk. 
a rudakat az egyik végüknél összecsípjük és 3-3 darabot elrendezünk 2 oldalra.
kezünket keresztbe téve a rudak felett, megfogjuk a külső rudakat és a jobb kezünkben lévőt a másik felett megtekerve a külső helyről a belsőbe rakjuk. (ugyanabban a 3-as csoportban marad, csak a belső oldalra kerül.) majd ugyancsak a jobb kezünkkel megfogjuk a most külső oldalra került másik rudat, megcsavarjuk felette a bal kezükben lévőt és most a bal kezükben lévőt fektetjük a másik 3-as csoport belső részére. így folytatjuk tovább, amíg a végére nem érünk. gyakorlatilag a két hármas csoportban lévő rudak úgy változtatják helyüket a csoprton belül, hogy közben a másik csoprt egyik rudja keresztezi őket.
ha kész, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a tetejét megkenjük egy felvert egész tojással és 10-15 percig meleg helyen kelesztjük. 
a sütőt 200 fokra melegítjük elő.
sütőbe kerülés előtt még egyszer lekenjük a kalácsot és kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.

 

TIPP: 
- mindig várjuk meg a további folyadék hozzáadása előtt, hogy az összes hozzávaló, különösen a vaj is szépen eldolgozásra kerüljön, mert akkor látjuk, hogy szükséges-e még folyadékot hozzátenni.
- fontos, hogy egyenlő súlyúak legyenek a tésztadarabok, mert akkor lesz szép a fonásunk.
- az egyszerűbb érthetőség kedvéért és azoknak, akik vizuális típusúak, javaslom, hogy nézzenek meg a youtube-on egy-két videót, úgy egyszerűbben el tudják sajátítani a 6-os fonást. és lehet a kalácsfonás előtt szalagokkal vagy sálakkal gyakorolni is. :)

jó étvágyat!

 

kalacs2.jpg

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.