Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.03.23

Medvehagymás mini kalács

Hozzávalók:
40 dkg liszt
2 dkg élesztő
1 tk cukor
2 dl tej
4 dkg vaj
1 db tojás + 1 a kenéshez
2 tk só
1 nagy csokor medvehagyma
szezámmag a tetejére

A medvehagymát megmossuk és finomra aprítjuk.
A lisztet egy nagy tálba tesszük, közepében mélyedést alakítunk ki. Ebbe morzsoljuk az élesztőt, a cukrot és kb. 1,5 dl tejet. Pár percig hagyjuk, hogy elkezdjen dolgozni az élesztő, majd a tészta többi hozzávalóját is beletesszük a tálba úgy, hogy a só kerüljön a legvégén bele. Az egészet összegyúrjuk, majd egy nyújtódeszkára kitéve sima tésztává dagasztjuk. (A maradék tejből annyit tegyünk hozzá, hogy viszonylag lágy, de tömör tésztát kapjunk.
)
A tésztát a tálba visszatéve, konyharuhával letakarva, meleg helyen nagyjából a duplájára kelesztjük. Majd ismét átgyúrjuk és 12 egyenlő részre osztjuk és mindegyik darabot kigömbölyítjük. Ruhával letakarva 10 percig pihentetjük. Ezután a gombócokat rudakká sodorjuk és formázzuk, mintha csomót kötnénk rá, majd a tészta mindkét végét még a közepébe hajtjuk.
Videó ITT található.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a tetejüket megkenjük egy felvert tojással és még 10 percig pihentetjük. Közben a sütőt 200 fokra melegítjük elő.
Sütőbe kerülés előtt még egyszer lekenjük és megszórjuk szezámmaggal. Kb. 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.

 

TIPP: 
- Mindig várjuk meg a további folyadék hozzáadása előtt, hogy az összes hozzávaló, különösen a vaj is szépen eldolgozásra kerüljön, mert akkor látjuk, hogy szükséges-e még folyadékot hozzátenni.
-
Robotgéppel megkönnyíthetjük a dagasztást.

minikalacs3.jpg

minikalacs4.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Moncsiart

Mónika , 2021.03.28 16:24

Nagyon szépséges lett !

Re: Moncsiart

Gabó, 2021.03.28 17:49

Nagyon örülök, hogy tetszik. :)