Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.03.23

Sáfrányos-narancsos kalács

Hozzávalók:
36 dkg liszt
1,8 dkg élesztő
4 dkg cukor
1,5-2 dl tej
4 dkg vaj
2 db kis tojás + 1 a kenéshez
1 tk só
1 narancs reszelt héja
1 nagy csipet sáfrány

A lisztet egy nagy tálba tesszük, közepében mélyedést alakítunk ki. Ebbe morzsoljuk az élesztőt, a cukrot és kb. 1,5 dl tejet. Pár percig hagyjuk, hogy elkezdjen dolgozni az élesztő, majd a kalácstészta többi hozzávalóját is beletesszük a tálba úgy, hogy a só kerüljön a legvégén bele. Az egészet összegyúrjuk, majd egy nyújtódeszkára kitéve sima tésztává dagasztjuk. (A maradék tejből annyit tegyünk hozzá, hogy könnyű és elég lágy tésztát kapjunk. Ha szükségesnek látjuk, akár a megadottnál többet is tehetünk bele.)

A tésztát a tálba visszatéve, konyharuhával letakarva, meleg helyen nagyjából a duplájára kelesztjük. Majd ismét átgyúrjuk és még további 20 percig kelesztjük.
Ezután 5 egyenlő részre osztjuk és mindegyik darabot hosszú rúddá sodorjuk úgy, hogy a végeiket elvékonyítjuk. Ügyeljünk arra is, hogy egyforma hosszúságú rudakat kapjunk. Ötös fonással megfonjuk a kalácsot. A fonáshoz videó ITT található.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a tetejét megkenjük egy felvert tojással és 10-15 percig még pihentetjük. Közben a sütőt 200 fokra melegítjük elő.
Sütőbe kerülés előtt még egyszer lekenjük a kalácsot és kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

 

TIPP: 
- Mindig várjuk meg a további folyadék hozzáadása előtt, hogy az összes hozzávaló, különösen a vaj is szépen eldolgozásra kerüljön, mert akkor látjuk, hogy szükséges-e még folyadékot hozzátenni.
Természetesen gép segítségével is dagaszthatjuk a tésztát.

- Fontos, hogy egyenlő súlyúak legyenek a tésztadarabok, mert akkor lesz szép a fonásunk.

narancsos_kalacs4.jpg

narancsos_kalacs2.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.