Cukkinis rizottó
Hozzávalók:
1 csésze rizotto rizs (arborio)
1 kisebb cukkini
4 szál újhagyma
1 gerezd fokhagyma
olivaolaj
2-3 csészényi húsleves
só, bors
5 dkg parmezán
3 dkg vaj
a zöldségeket megmossuk, a cukkinit kis kockákra, az újhagymát karikára vágjuk. a fokhagymát megtisztítjuk és finomra aprítjuk. a rizset átöblítjük.
a parmezánt lereszeljük, a vajat kis kockákra vágjuk, és felhasználásig hűtőben tartjuk.
a húslevest egy kis lábasban felmelegítjük és folyamatosan melegen tartjuk a rizottó készítése közben.
egy másik lábasban 2-3 ek olivaolajat hevítünk, amiben megpirítjuk az újhagymát és a fokhagymát. majd beletesszük a cukkinit is, amit ugyancsak megpirítunk. ha már kaptak egy kis színt a cukkinikockák, hozzáadjuk a rizset, átkeverjük, és hagyjuk, hogy a rizsszemek kifehéredjenek.
ezután fokozatosan felöntjük a meleg húslevessel, úgy, hogy egyszerre csak 1-2 merőkanányit adunk hozzá, és folyamatosan kevergetve megvárjuk, amíg mindet felszívja, majd pótoljuk a folyadékot. fontos, hogy állandóan kevergessük, mert így lesz igazán krémes és finom.
ha már puha a rizs, levesszük a tűzről és belekeverjük egyenként a vajkockákat, és a parmezánt is.
szerintem egy nagyszerű fogás, de akár köretként is tálalhatjuk.
jó étvágyat!
nagyszerű fogás
Jaci, 2012.11.27 17:31