Sajtos burgonya torta
Hozzávalók:
80 dkg burgonya
20 dkg sajt (trappista vagy ementáli)
1 csokor petrezselyem
kakukkfű
majoranna
oregáno
5 dkg vaj
só
a burgonyát meghámozzuk és nagyon vékony karikákra vágjuk. (amíg szeleteljük hideg vízben áztatjuk, hogy ne barnuljon meg. majd egy konyharuhán szárazra töröljük.) a sajtot a nagylyukú reszelőn lereszeljük. a zöldfűszereket ízlés szerinti mennyiségben felaprítjuk, és összekeverjük. (bár szerintem a friss fűszerekkel a legjobb, de természetesen használhatunk szárítottat is. ezekkel viszont óvatosan, mert sokkal intenzívebb az ízük!)
egy kerek formát/tálat kivajazunk és sütőpapírral kibélelünk. a sütőt 180 fokra előmelegítjük. elkezdjük rétegezni a burgonyát: először egy sor burgonyakarika, amit megsózunk, meghintünk a zöldfűszerekkel, aztán mehet rá jó gazdagon a reszelt sajt, majd újabb burgonyaréteg, és így tovább, amíg el nem fogynak az alapanyagok. a tetejére mindenképpen krumpli kerüljön, amire rámorzsolunk egy kevés vajat.
alufóliával lefedjük és kb. 40 percig sütjük. ha már megsült a burgonya kifedjük, hogy a teteje szépen megpiruljon.
jó étvágyat!