Hozzávalók
25 dkg liszt
2 ek nádcukor + 1 ek a gyümölcsökre
1 kk só
12,5 dkg hideg vaj felkockázva
3-4 ek hideg tej
3-4 db őszibarack
8-10 dkg szeder
1 ek barack lekvár
kb. 4 dkg szeletelt mandula
1 tojás
Elkészítés
A tészta elkészítésénél fontos, hogy hideg alapanyagokkal dolgozzunk. Tegyük egy nagy tálba a lisztet, adjuk hozzá a cukrot, a sót és a felkockázott vajat. Hideg kézzel morzsoljuk össze az összetevőket, amíg nedves homokhoz hasonló állagot nem kapunk. Ekkor adjuk hozzá a tejet is (először csak kevesebbet, és ha nem áll össze, tegyünk még hozzá), és gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze a tésztát, formáljunk cipót belőle. Ne gyúrjuk sokáig, mert csak akkor lesz omlós a tésztánk!
Csomagoljuk a cipót fóliába és hagyjuk hűtőben/hűvös helyen pihenni legalább fél órát.
Vágjuk fel a barackot szeletekre.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. tegyünk sütőpapírt egy tepsibe vagy sütőlemezre.
A pihentetett tésztát nyújtsuk ki kör alakúra, kb. 0,3-0,5 cm vékonyra, majd tegyük át a tepsibe. Kenjük meg vékonyan baracklekvárral úgy, hogy kb. 4-5 cm hagyjunk ki a szélektől. rendezzük el a barackot és a szedret a megkent felületen, és egyenletesen szórjuk meg 1 ek nádcukorral és a szeletelt mandulával. ezután hajtsuk be a tészta széleit, hogy a közepe szabadon maradjon. verjük fel a tojást és kenjük meg vele a tésztát.
30-35 perc alatt süssük készre. Akkor jó, ha szép aranybarna lett a tészta.
Jó étvágyat!