Hozzávalók
Hozzávalók (10 db):
17 dkg fahéjas almapüré
3 dkg mazsola
5 dkg mandula vagy mogyoró
5 dkg aprószemű zabpehely
csipetnyi só
Püréhez:
2 közepes alma
1 tk méz vagy barna nádcukor (opcionális)
1 kk fahéj
fél citrom leve
Elkészítés
A püréhez az almákat meghámozzuk és kis darabokra vágjuk. Egy kis lábasban feltesszük főni a mézzel, fahéjjal és citromlével együtt. Pár percig fedő alatt főzzük, amíg megpuhul, majd botmixerrel pürésítjük.
A mandulát/mogyorót száraz serpenyőben megpirítjuk, majd apróra törjük.
A sütőt 180 fokra melegítjük elő. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A kihűlt püréhez adjuk a mazsolát, az összetört, pirított magokat, a zabpelyhet és a sót. 5 percig állni hagyjuk, majd kis golyókat formálunk belőle, amit a tepsibe teszünk. Lenyomkodjuk mindent, hogy egyforma korongokat kapjunk.
Kb. 15-18 perc alatt készre sütjük. Sütőrácson hagyjuk kihűlni.
TIPP:
- Nem feltétlenül szükséges a püréhez megfőzni az almákat, de én egy nagyobb adagot készítettem egyszerre, mert máshoz is szoktam használni és így még az íze is intenzívebb. Pürésíthetjük nyersen is és az édesítőt is kihagyhatjuk belőle.
- Előfordulhat, hogy több vagy kevesebb zabpehely kell a sütihez, attól függően, hogy milyen almát és zabpelyhet használunk, így annyit adjunk hozzá, hogy még kicsit ragacsos, de már formázható masszát kapjunk.