top of page

Aszalt gyümölcsös koszorú

Elkészítési idő

25 perc + kelesztés

Sütési idő

20-30 perc

Adag

10-12 főre

Szint

Haladó

Hozzávalók

60 dkg liszt

5 dkg élesztő

3 dl tej

1 egész tojás

12 dkg puha vaj

4 dkg kristálycukor

1 kk só


Töltelék:

35-40 dkg aszalt gyümölcs vegyesen (mazsola, áfonya, szilva, barack, stb.)

gyümölcs tea vagy gyümölcslé

rum (opcionális)

narancs- vagy barack lekvár


Tetejére:

1 tojás

mandula pehely

Elkészítés

Egy nagyobb tálba tesszük a lisztet, mélyedést alakítunk ki a közepében és ebbe öntjük a meglangyosított tej felét, a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt is. Hozzáadjuk a tojást, a vajat, végül a sót. A maradék tejet folyamatosan hozzá adagolva lágy, egyenletes állagú tésztává gyúrjuk össze. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és meleg helyen kb. a duplájára kelesztjük (kb. 45-50 perc).

Amíg a tészta kell, elkészíthetjük a tölteléket. Az aszalt gyümölcsöket kis darabokra vágjuk és leöntjük forró gyümölcs teával vagy felmelegített gyümölcslével. Ízlés szerint izgalmasabbá tehetjük kevés rummal esetleg rum aromával is. Hagyjuk, hogy a gyümölcsök felszívják a folyadékot és megpuhuljanak.

Ha megkelt a tészta, lisztezett felületen finoman átgyúrjuk, majd kb. fél cm vékony, hosszúkás téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen megkenjük lekvárral, majd megszórjuk a kinyomkodott/lecsepegtetett aszalt gyümölcsökkel. A hosszabbik oldalánál fogva szorosan feltekerjük és hosszanti irányban középen félbevágjuk a teljes tekercset. Az így kapott két szálat óvatos mozdulatokkal összefonjuk/megtekerjük egymáson, majd egy körré formázzuk és a végét eldolgozzuk alulra. Így megkapjuk a koszorú formát.

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Igazítsuk el, hogy kör alakú legyen és szépen látszódjanak a tészta rétegek. Végül megkenjük az egészet egy felvert tojással. Így még 15-20 percig pihentetjük.

A sütőt 200 fokra melegítjük elő.

Sütőbe kerülés előtt még megszórjuk a mandulapehellyel. Kb. 20-30 perc alatt készre sütjük.


TIPP:

- A tészta összeállításánál figyeljük, hogy a sót ne közvetlenül az élesztőre tegyük, mert leállíthatja a kelési folyamatot.

- Minél hosszúkásabbra nyújtjuk a tésztát, annál hosszabb lesz az összefont tészta is, így könnyebb kialakítani a koszorú formát.




bottom of page