Hozzávalók
60 dkg liszt
5 dkg élesztő
3 dl tej
1 egész tojás
12 dkg puha vaj
4 dkg kristálycukor
1 kk só
Töltelék:
35-40 dkg aszalt gyümölcs vegyesen (mazsola, áfonya, szilva, barack, stb.)
gyümölcs tea vagy gyümölcslé
rum (opcionális)
narancs- vagy barack lekvár
Tetejére:
1 tojás
mandula pehely
Elkészítés
Egy nagyobb tálba tesszük a lisztet, mélyedést alakítunk ki a közepében és ebbe öntjük a meglangyosított tej felét, a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt is. Hozzáadjuk a tojást, a vajat, végül a sót. A maradék tejet folyamatosan hozzá adagolva lágy, egyenletes állagú tésztává gyúrjuk össze. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és meleg helyen kb. a duplájára kelesztjük (kb. 45-50 perc).
Amíg a tészta kell, elkészíthetjük a tölteléket. Az aszalt gyümölcsöket kis darabokra vágjuk és leöntjük forró gyümölcs teával vagy felmelegített gyümölcslével. Ízlés szerint izgalmasabbá tehetjük kevés rummal esetleg rum aromával is. Hagyjuk, hogy a gyümölcsök felszívják a folyadékot és megpuhuljanak.
Ha megkelt a tészta, lisztezett felületen finoman átgyúrjuk, majd kb. fél cm vékony, hosszúkás téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen megkenjük lekvárral, majd megszórjuk a kinyomkodott/lecsepegtetett aszalt gyümölcsökkel. A hosszabbik oldalánál fogva szorosan feltekerjük és hosszanti irányban középen félbevágjuk a teljes tekercset. Az így kapott két szálat óvatos mozdulatokkal összefonjuk/megtekerjük egymáson, majd egy körré formázzuk és a végét eldolgozzuk alulra. Így megkapjuk a koszorú formát.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Igazítsuk el, hogy kör alakú legyen és szépen látszódjanak a tészta rétegek. Végül megkenjük az egészet egy felvert tojással. Így még 15-20 percig pihentetjük.
A sütőt 200 fokra melegítjük elő.
Sütőbe kerülés előtt még megszórjuk a mandulapehellyel. Kb. 20-30 perc alatt készre sütjük.
TIPP:
- A tészta összeállításánál figyeljük, hogy a sót ne közvetlenül az élesztőre tegyük, mert leállíthatja a kelési folyamatot.
- Minél hosszúkásabbra nyújtjuk a tésztát, annál hosszabb lesz az összefont tészta is, így könnyebb kialakítani a koszorú formát.