Hozzávalók
Hozzávalók (2 nagyobb rúdhoz):
Tésztához:
50 dkg liszt
5 dkg porcukor
1,2 dl tej
1,3 dkg élesztő
20 dkg hideg vaj (felkockázva)
1 db tojássárgája
1 kk só
Töltelék:
2 dl víz
15 dkg kristálycukor
5 dkg méz
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
1/2 rúd vanília kikapart magjai
50 dkg darált dió
5 dkg kekszmorzsa
1 kk őrölt fahéj
10 dkg mazsola vagy aszalt vörös áfonya
5 dkg kandírozott narancshéj (elhagyható)
tetejére:
1 db tojás kettéválasztva
Elkészítés
A tészta hozzávalóit egy nagy tálba mérjük és géppel összedolgozzuk. (Ha kézzel szeretnénk összedolgozni, akkor először morzsoljuk el a lisztet és a porcukrot a vajjal, azután adjuk hozzá a többi hozzávalót.) Arra ügyeljünk, hogy ne gyúrjuk sokáig a tésztát, csak amíg összeáll és egynemű nem lesz.
Válasszuk ketté az elkészült tésztát és mindkét felet gömbölyítsük kis cipóvá. Csomagoljuk őket folpackba és tegyük a hűtőbe pihenni fél-egy órára.
Közben készítsük el a tölteléket. Ehhez a vizet a cukorral, a mézzel, a citrusok reszelt héjával és a vaníliával együtt főzzük addig, amíg szirupos állagú nem lesz. A darált diót és a kekszmorzsát keverjük össze, ízesítsük fahéjjal és dolgozzuk össze a sziruppal. Adjuk hozzá az aszalt áfonyát és a kandírozott narancshéjat is.
A pihentetett tésztákat nyújtsuk téglalappá és oszlassuk el rajta egyenletesen a tölteléket. A tészta rövidebb oldalait picit hajtsuk be és kissé nyomkodjuk le. Tegyünk ugyanígy a hosszabbik oldal felénk eső részével, majd innen kezdve tekerjük fel a tésztát. A feltekert bejgliket tegyük tepsire.
A bejglik tetejét kenjük be egy felvert tojássárgájával. Ezután tegyük őket hideg helyre és hagyjuk megszáradni a tojást a tetején. Ha megszáradt, kenjük le tojásfehérjével is és hagyjuk ezt is teljesen megszáradni rajta.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A bejgliket villával vagy hústűvel szurkáljuk meg, így távozhat a felesleges gőz a sütiből sülés közben.
10 percig süssük ezen a hőfokon, majd csökkentsük le 180 fokra és még süssük további 15-20 percig.
TIPP:
- Könnyebb a tölteléket a tésztára tenni, ha előtte két folpack között egyenletesen kinyújtjuk a tölteléket a tésztára passzoló méretre, majd a fóliáról levéve ráhelyezzük a kinyújtott tésztalapra.
- A kisült és már kihűlt bejgliket csomagoljuk folpackba és tároljuk hűvös helyen.
- A töltelékeket tetszés szerint variálhatjuk.