top of page

Bejgli

Elkészítési idő

30 perc + pihentetés

Sütési idő

25-30 perc

Adag

2 rúdhoz

Szint

Haladó

Hozzávalók

Hozzávalók (2 nagyobb rúdhoz):

Tésztához:

50 dkg liszt

5 dkg porcukor

1,2 dl tej

1,3 dkg élesztő

20 dkg hideg vaj (felkockázva)

1 db tojássárgája

1 kk só


Töltelék:

2 dl víz

15 dkg kristálycukor

5 dkg méz

1 citrom reszelt héja

1 narancs reszelt héja

1/2 rúd vanília kikapart magjai

50 dkg darált dió

5 dkg kekszmorzsa

1 kk őrölt fahéj

10 dkg mazsola vagy aszalt vörös áfonya

5 dkg kandírozott narancshéj (elhagyható)

tetejére:

1 db tojás kettéválasztva

Elkészítés

A tészta hozzávalóit egy nagy tálba mérjük és géppel összedolgozzuk. (Ha kézzel szeretnénk összedolgozni, akkor először morzsoljuk el a lisztet és a porcukrot a vajjal, azután adjuk hozzá a többi hozzávalót.) Arra ügyeljünk, hogy ne gyúrjuk sokáig a tésztát, csak amíg összeáll és egynemű nem lesz.

Válasszuk ketté az elkészült tésztát és mindkét felet gömbölyítsük kis cipóvá. Csomagoljuk őket folpackba és tegyük a hűtőbe pihenni fél-egy órára.

Közben készítsük el a tölteléket. Ehhez a vizet a cukorral, a mézzel, a citrusok reszelt héjával és a vaníliával együtt főzzük addig, amíg szirupos állagú nem lesz. A darált diót és a kekszmorzsát keverjük össze, ízesítsük fahéjjal és dolgozzuk össze a sziruppal. Adjuk hozzá az aszalt áfonyát és a kandírozott narancshéjat is.

A pihentetett tésztákat nyújtsuk téglalappá és oszlassuk el rajta egyenletesen a tölteléket. A tészta rövidebb oldalait picit hajtsuk be és kissé nyomkodjuk le. Tegyünk ugyanígy a hosszabbik oldal felénk eső részével, majd innen kezdve tekerjük fel a tésztát. A feltekert bejgliket tegyük tepsire.

A bejglik tetejét kenjük be egy felvert tojássárgájával. Ezután tegyük őket hideg helyre és hagyjuk megszáradni a tojást a tetején. Ha megszáradt, kenjük le tojásfehérjével is és hagyjuk ezt is teljesen megszáradni rajta.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

A bejgliket villával vagy hústűvel szurkáljuk meg, így távozhat a felesleges gőz a sütiből sülés közben.

10 percig süssük ezen a hőfokon, majd csökkentsük le 180 fokra és még süssük további 15-20 percig.


TIPP:

- Könnyebb a tölteléket a tésztára tenni, ha előtte két folpack között egyenletesen kinyújtjuk a tölteléket a tésztára passzoló méretre, majd a fóliáról levéve ráhelyezzük a kinyújtott tésztalapra.

- A kisült és már kihűlt bejgliket csomagoljuk folpackba és tároljuk hűvös helyen.

- A töltelékeket tetszés szerint variálhatjuk.




bottom of page