top of page

Chilis étcsokoládés tartlette

Elkészítési idő

15 perc + pihentetés

Sütési idő

15 perc

Adag

4 adag

Szint

Közép haladó

Hozzávalók

Tészta:

20 dkg liszt

5 dkg kakaópor

12,5 dkg hideg vaj

5 dkg cukor

1 tojássárgája


Krém (ganache):

2,5 dl tejszín

30 dkg étcsokoládé (magas, min. 60%-os kakaótartalommal!)

2 dkg vaj

chili, só

Elkészítés

A lisztet a kakaóporral egy nagyobb tálba szitáljuk és összemorzsoljuk a hideg vaj darabokkal. Hozzáadjuk a cukrot és a tojást, majd gyors mozdulatokkal egybe gyúrjuk. Ne gyúrjuk nagyon, elég addig, amíg összeáll a tészta egy gombóccá. folpackba csomagoljuk, kicsit meglapogatjuk, hogy könnyebb dolgunk legyen a nyújtásnál és legalább fél órára a hűtőbe tesszük pihenni. (de előre is elkészíthetjük, mert hosszan eláll a hűtőben.)

A sütőt 180 fokra melegítjük elő. ha nem tapadásmentes formákkal dolgozunk, akkor jól kivajazzuk őket.

A pihentetett tésztát vékonyra nyújtjuk, és a formáinknak megfelelő köröket vágunk ki belőle. (nekem 12 cm-es formám van, amiből 4 tartlette jön ki, és még marad is egy kicsi tészta, amit megsüthetünk külön.) A tésztát a formákba simítjuk, a széleit egyenesre vágjuk.

Vakon sütéses módszerrel (amikor a tészta közepére sütőpapírt és valamilyen nehezéket pl. babot teszünk) 12 percig sütjük, majd a nehezéket levéve róla még kb. 3 percre visszatesszük a sütőbe. hagyjuk kihűlni őket.

Addig elkészítjük a krémet. a csokoládét apróbb darabokra vágjuk. A tejszínt forráspontig melegítjük, és a darabolt csokoládéra öntjük. Addig keverjük benne, amíg el nem olvas és szép sima lesz, majd ízlés szerint ízesítjük a chilivel és egy csipetnyi sóval, végül a vajat is elkeverjük benne.

A krémet a kihűlt tésztakosarakba öntjük és hűtőben hagyjuk megdermedni.


TIPP:

- ha idegenkedünk a chili használatától édességben, nyugodtan kihagyhatjuk

- a tészta hozzávalóit késes robotgépben is összedolgozhatjuk, de a sorrendet tartsuk be: először a lisztes kakaós keveréket dolgozzuk össze a vajjal, aztán mehet bele a többi


Jó étvágyat!



bottom of page