top of page

Citrom tart

Elkészítési idő

15 perc + pihentetés

Sütési idő

15-18 perc

Adag

23 cm formához

Szint

Közép haladó

Hozzávalók

Tésztához:

25 dkg liszt

10 dkg hideg vaj

10 dkg porcukor

1 csipet só

1 egész tojás


Töltelék:

17,5 dkg kristálycukor

5 egész tojás

1,5 dl citromlé

1 citrom héja

2 dl habtejszín

Elkészítés

A tésztához a lisztet a hideg (felkockázott) vajjal, a porcukorral és a sóval egy tálban összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojást és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A tésztát folpackba csomagoljuk és a hűtőben min.20 percig pihentetjük.

A sütőt 180 fokra melegítjük elő.

A tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, majd elrendezzük egy pite formában. Tetejére sütőpapírt teszünk és megtöltjük valamilyen süthető nehezékkel, pl. szárazbab, lencse, stb. Ezzel együtt, azaz vakon sütéses módszerrel 15-18 percig sütjük. Majd levesszük róla a nehezéket a sütőpapírral együtt és még további 5 percre visszatesszük a sütőbe.

Hagyjuk a tésztát hűlni és közben előkészítjük a tölteléket. Ehhez egyszerűen a hozzávalókat összekeverjük.

A sütőt levesszük 160 fokra, a tölteléket a tésztába öntjük és az egészet a sütőbe tesszük. Kb. 25 perc alatt készre sütjük. Akkor lesz kész, amikor már szilárd a töltelék, de még egy kicsit remegős a közepe.


TIPP:

- Fontos, hogy a tésztát hideg hozzávalókkal és gyorsan készítsük el. Ne gyúrjuk sokáig, éppen csak addig, amíg összeáll a tészta.

- Ha nehezen állna össze a tészta (a tojás méretétől is függ), adhatunk hozzá egy kevés (1 ek) hideg vizet.

- A tésztát korábban is elkészíthetjük. Hűtőben 1-2 napig, mélyhűtőben 2-3 hétig tárolható. De akár meg is süthetjük előző nap.

- Ha találunk a boltban Meyer citromot, mindenképpen próbáljuk ki vele.




bottom of page