top of page

Citromos-bodzás szelet

Elkészítési idő

15 perc

Sütési idő

15-20 perc

Adag

30x20 cm tepsihez

Szint

Kezdő

Hozzávalók

Hozzávalók (22x32 cm átmérőjű tepsihez):


Tészta:

25 dkg liszt

1 cs sütőpor

csipet só

4 tojás szétválasztva

20 dkg kristálycukor

5 cl víz - kb. 8 ek

1 rúd vanília kikapart belseje

1 citrom reszelt héja


Citromszirup:

2 citrom leve

0,5 dl víz

10 dkg kristálycukor


Krém:

30 dkg mascarpone

5-6 ek bodzaszörp (ízlés szerint)

eper, málna, cseresznye, áfonya, stb.

Elkészítés

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. a tepsit béleljük ki sütőpapírral (vagy vajazzuk és lisztezzük ki).

a lisztet keverjük össze a sütőporral és a sóval.

A tojásokat válasszuk szét. a fehérjét verjük habbá. a sárgájához adjuk hozzá a cukrot, a vanília kikapart belsejét, a citrom héját, és fehéredésig keverjük (robotgéppel). keverjük bele a vizet is. óvatosan, széles mozdulatokkal forgassuk bele a felvert tojásfehérjét, aztán a lisztet.

Osszuk el a tésztát a tepsiben és sütőbe téve kb. 15-20 perc alatt süssük készre. (Amikor már tisztán jön ki belőle a beleszúrt tű, akkor jó.)

Amíg sül a tészta, egy kis lábasban forraljuk néhány percig a szirup hozzávalóit, hogy besűrűsödjön. (10-12 perc)

A még meleg tésztára csorgassuk rá a szirupot és így hagyjuk teljesen kihűlni.

A krémhez keverjük el a mascarponét a bodza szörppel, majd kenjük meg vele a tészta tetejét. végül rendezzük el rajta a gyümölcsöket.


TIPP:

- nem szükséges az összes szirupot a tésztára tennünk, a mennyiség attól függ, hogy mennyire szeretnénk 'szaftosra' a süteményt.

Jó étvágyat!



bottom of page