
Hozzávalók
15 dkg puha vaj
7 dkg barna cukor
20 dkg méz
1 tojás
1 citrom reszelt héja
45 dkg liszt
1 tk sütőpor
1/2 tk szódabikarbóna
2 tk szárított levendula(virág)
Elkészítés
A vajat, a cukorral, a vaníliával és a mézzel egy robotgép segítségével jól kikeverjük.
hozzáadjuk a tojást és még 2-3 percig verjük, majd hozzákeverjük a reszelt citromhéjat is.
Egy másik tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával. A levendulát egy mozsárban összetörjük és a liszthez adjuk. majd az egészet a vajas-mézes keverékkel elvegyítjük.
Az összeállt tésztát négyzet alakúra lapogatjuk és folpackba csomagoljuk. Hűtőben legalább 1 órát pihentetjük.
A sütőt 180 fokra melegítjük elő. a tepsi(ke)t sütőpapírral béleljük.
A lehűlt tésztát 2 sütőpapír vagy 2 folpack között kb. 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk, és tetszőleges formákat szaggatunk ki belőle.
A tepsikbe rakosgatjuk őket kellő távolságra egymástól, mert megnőnek, és 8-9 perc alatt aranysárgára sütjük.
TIPP:
- használjunk kb. 5-6 cm átmérőjű, kerek, hullámos szélű kiszúrót, majd egy hurkapálca/kötőtű/nyalókás pálcika stb. segítségével szúrkáljunk bele tetszőleges motívumokat.
- nem muszáj összetörni a levendulákat, így jobban látszanak majd a kekszben
- a nyers tészta elég puha, ezért könnyebb a 2 sütőpapír/folpack között kinyújtani, mert nem ragad oda semmihez. ha szükséges még nyújtás után is hűtsük a tésztát. illetve célszerű egyszerre csak a fele adag tésztával dolgozni.
Jó étvágyat!
