top of page

Citromos-levendulás keksz

Elkészítési idő

15 perc + pihentetés

Sütési idő

8-10 perc

Adag

20-30 db

Szint

Kezdő

Hozzávalók

15 dkg puha vaj

7 dkg barna cukor

20 dkg méz

1 tojás

1 citrom reszelt héja

45 dkg liszt

1 tk sütőpor

1/2 tk szódabikarbóna

2 tk szárított levendula(virág)

Elkészítés

A vajat, a cukorral, a vaníliával és a mézzel egy robotgép segítségével jól kikeverjük.

hozzáadjuk a tojást és még 2-3 percig verjük, majd hozzákeverjük a reszelt citromhéjat is.

Egy másik tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával. A levendulát egy mozsárban összetörjük és a liszthez adjuk. majd az egészet a vajas-mézes keverékkel elvegyítjük.

Az összeállt tésztát négyzet alakúra lapogatjuk és folpackba csomagoljuk. Hűtőben legalább 1 órát pihentetjük.

A sütőt 180 fokra melegítjük elő. a tepsi(ke)t sütőpapírral béleljük.

A lehűlt tésztát 2 sütőpapír vagy 2 folpack között kb. 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk, és tetszőleges formákat szaggatunk ki belőle.

A tepsikbe rakosgatjuk őket kellő távolságra egymástól, mert megnőnek, és 8-9 perc alatt aranysárgára sütjük.


TIPP:

- használjunk kb. 5-6 cm átmérőjű, kerek, hullámos szélű kiszúrót, majd egy hurkapálca/kötőtű/nyalókás pálcika stb. segítségével szúrkáljunk bele tetszőleges motívumokat.

- nem muszáj összetörni a levendulákat, így jobban látszanak majd a kekszben

- a nyers tészta elég puha, ezért könnyebb a 2 sütőpapír/folpack között kinyújtani, mert nem ragad oda semmihez. ha szükséges még nyújtás után is hűtsük a tésztát. illetve célszerű egyszerre csak a fele adag tésztával dolgozni.

Jó étvágyat!



bottom of page