Hozzávalók
40 dkg liszt
10 dkg hideg vaj
2 dkg cukor
só
1 tk citromlé
0,5 dl rum
1 dl tejföl
4 db tojássárgája
olaj
porcukor és lekvár a tálaláshoz
Elkészítés
A lisztet egy tálba szitáljuk és elkeverjük benne a cukrot és a sót, majd elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a rumot, a citrom levet és annyi tejfölt, hogy közepes keménységű tésztát kapjuk. ha összegyúrtuk hideg helyen pihentessük 10 percet.
Nyújtsuk ki a tésztát 3-4 mm vékonyra és egy derelyevágó (vagy egy kés) segítségével vágjuk rombuszokra (vagy sima négyszögekre - a képeken ilyet láttok). Mindegyik rombusz közepén ejtsünk egy hosszanti bevágást. A tészta darabunk egyik végét (csücskét) húzzuk át a vágáson, így kapjuk meg a csöröge/forgács formát.
Melegítsük fel egy lábasban olajat. készítsünk elő egy tálat törlőpapírral kibélelve, amibe majd kiszedjük a megsült fánkokat. Ha már elég forró, kezdjük el kis adagokban kisütni a fánkokat.
Ha kisültek, hagyjuk kicsit lecsepegni őket, majd szórjuk még melegen porcukorral. lekvárral kínáljuk.
TIPP:
- egy kis darab tésztával ellenőrizhetjük az olaj hőfokát. akkor jó, ha a tésztadarab elkezd sülni, de ben ég meg hirtelen.
- ha habzik az olaj, az azt jelzi, hogy lehűlt, így várjuk a következő adag sütésével addig, amíg újra fel nem forrósodik.
Jó étvágyat!