top of page

Csörögefánk

Elkészítési idő

15-20 perc + sütés

Sütési idő

Adag

4-6 főre

Szint

Közép haladó

Hozzávalók

40 dkg liszt

10 dkg hideg vaj

2 dkg cukor

1 tk citromlé

0,5 dl rum

1 dl tejföl

4 db tojássárgája

olaj


porcukor és lekvár a tálaláshoz

Elkészítés

A lisztet egy tálba szitáljuk és elkeverjük benne a cukrot és a sót, majd elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a rumot, a citrom levet és annyi tejfölt, hogy közepes keménységű tésztát kapjuk. ha összegyúrtuk hideg helyen pihentessük 10 percet.

Nyújtsuk ki a tésztát 3-4 mm vékonyra és egy derelyevágó (vagy egy kés) segítségével vágjuk rombuszokra (vagy sima négyszögekre - a képeken ilyet láttok). Mindegyik rombusz közepén ejtsünk egy hosszanti bevágást. A tészta darabunk egyik végét (csücskét) húzzuk át a vágáson, így kapjuk meg a csöröge/forgács formát.

Melegítsük fel egy lábasban olajat. készítsünk elő egy tálat törlőpapírral kibélelve, amibe majd kiszedjük a megsült fánkokat. Ha már elég forró, kezdjük el kis adagokban kisütni a fánkokat.

Ha kisültek, hagyjuk kicsit lecsepegni őket, majd szórjuk még melegen porcukorral. lekvárral kínáljuk.


TIPP:

- egy kis darab tésztával ellenőrizhetjük az olaj hőfokát. akkor jó, ha a tésztadarab elkezd sülni, de ben ég meg hirtelen.

- ha habzik az olaj, az azt jelzi, hogy lehűlt, így várjuk a következő adag sütésével addig, amíg újra fel nem forrósodik.


Jó étvágyat!bottom of page