top of page

Csokis kosárka mascarpone habbal és fekete ribizlivel

Elkészítési idő

15 perc + hűtés

Sütési idő

40 perc

Adag

6-8 db

Szint

Közép haladó

Hozzávalók

20 dkg kakaós/csokis keksz

5 dkg olvasztott vaj

20 dkg mascarpone

1 rúd vanília vagy 1 kk vanília kivonat

5-8 dkg porcukor (ízlés szerint)

2,5 dl habtejszín

15-20 dkg fekete ribizli

1,5 dl portói bor

2 ek nádcukor

2 db csillagánizs (elhagyható)

2-3 db cardamom (elhagyható)

Elkészítés

A kekszet apróra törjük és összekeverjük az olvasztott vajjal. A masszát kis piteformákba nyomkodjuk, majd felhasználásig hűtőbe tesszük.

A mascarponét kikeverjük a porcukorral és a vaníliával. A tejszínt habbá verjük és hozzáadjuk a mascarponéhoz. Az elkészült krémet az előkészített kekszes alapra adagoljuk és hűtőbe tesszük.

A gyümölcs szószhoz a fekete ribizlit megtisztítjuk, egy kisebb tepsibe tesszük. Megszórjuk a nádcukorral, mellé dobjuk a fűszereket és ráöntjük a bort. A sütőt 170 fokra melegítjük és kb. 40 percig sütjük a gyümölcsöt, amíg sűrű, szirupos állaga nem lesz.

Tálaláskor néhány kiskanállal halmozunk belőle a krém tetejére.

Díszíthetjük még mentalevéllel is.


TIPP:

- Ha nincs kéznél portói, más jó minőségű vörösbor is megfelel.

- Érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget készíteni a gyümölcs szószból, mert steril üvegben nagyon jól eltartható és sok más desszerthez (fagyikhoz, krémekhez, stb.) is felhasználható.

- Legjobb ha kivehető aljú pite formát használunk, mert akkor könnyen kiszedhetjük belőle a desszertet.



bottom of page