Hozzávalók
20 dkg kakaós/csokis keksz
5 dkg olvasztott vaj
20 dkg mascarpone
1 rúd vanília vagy 1 kk vanília kivonat
5-8 dkg porcukor (ízlés szerint)
2,5 dl habtejszín
15-20 dkg fekete ribizli
1,5 dl portói bor
2 ek nádcukor
2 db csillagánizs (elhagyható)
2-3 db cardamom (elhagyható)
Elkészítés
A kekszet apróra törjük és összekeverjük az olvasztott vajjal. A masszát kis piteformákba nyomkodjuk, majd felhasználásig hűtőbe tesszük.
A mascarponét kikeverjük a porcukorral és a vaníliával. A tejszínt habbá verjük és hozzáadjuk a mascarponéhoz. Az elkészült krémet az előkészített kekszes alapra adagoljuk és hűtőbe tesszük.
A gyümölcs szószhoz a fekete ribizlit megtisztítjuk, egy kisebb tepsibe tesszük. Megszórjuk a nádcukorral, mellé dobjuk a fűszereket és ráöntjük a bort. A sütőt 170 fokra melegítjük és kb. 40 percig sütjük a gyümölcsöt, amíg sűrű, szirupos állaga nem lesz.
Tálaláskor néhány kiskanállal halmozunk belőle a krém tetejére.
Díszíthetjük még mentalevéllel is.
TIPP:
- Ha nincs kéznél portói, más jó minőségű vörösbor is megfelel.
- Érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget készíteni a gyümölcs szószból, mert steril üvegben nagyon jól eltartható és sok más desszerthez (fagyikhoz, krémekhez, stb.) is felhasználható.
- Legjobb ha kivehető aljú pite formát használunk, mert akkor könnyen kiszedhetjük belőle a desszertet.