
Hozzávalók
Hozzávalók (10x34 cm-es hosszúkás formához):
Tésztához:
25 dkg liszt
10 dkg hideg vaj
10 dkg porcukor
1 egész tojás
Ganache (krém):
20 dkg étcsokoládé (min. 60-70% kakaótartalommal)
3 dl habtejszín (min. 32%-os zsírtartalommal)
1 kis darab tonkabab (elhagyható)
3 dkg vaj
Díszítés:
kakaóbab töret, trüffel golyók, csoki díszek, mini csokis habcsók, kakaópor
Elkészítés
A tésztához összemorzsoljuk a lisztet a hideg vajjal és a cukorral. (használhatunk robotgépet is.) ha már morzsás állagú, hozzáadjuk a tojást és gyors mozdulatokkal gombóccá formáljuk. folpackba csomagolva, hűtőben legalább fél órát pihentetjük.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. ha nem tapadásmentes a tortaformánk, vajazzuk ki.
A pihentetett tésztát nyújtsuk ki 3-4 mm vékonyra, és tegyük a formánkba, a peremen túllógó részt vágjuk le. vakon sütés módszerével süssük meg: azaz tegyünk a tészta közepére egy darab sütőpapírt, és töltsük meg színültig szárazbabbal vagy rizzsel. ezzel együtt süssük 10-12 percig, majd vegyük ki belőle a nehezéket a sütőpapírral együtt és tegyük még vissza a tésztát kb. 3-5 percre a sütőbe. hagyjuk kihűlni, mielőtt megtöltenénk.
A krémhez a csokoládét kis darabokra tördeljük és egy tálba tesszük. a tejszínt egy kis lábasban forrásig hevítjük és belereszeljük a tonkababot. még forrón a csokoládéra öntjük (2 részletben) és egyenletesen elkeverjük, hogy az összes csokoládé felolvadjon benne. végül belekeverjük a vajat. hagyjuk hűlni néhány percig, majd öntsük a már kihűlt tésztánkba. ha van kakaóbab töretünk, akkor szórjuk meg vele a még meleg csokoládés töltelék tetejét.
Tegyük a tortát legalább 2 órára a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen. díszítsük fel tetszesünk szerint.
TIPP:
- fontos, hogy a tésztához hideg alapanyagokkal dolgozzunk és hogy ne gyúrjuk sokáig, mert így lesz könnyű, ropogós
- a tortát tálalás előtt legalább 15-20 perccel vegyük ki a hűtőből, a legjobb szobahőmérsékleten tálalni
jó étvágyat!
