Hozzávalók
Hozzávalók (4 adag):
12,5 dkg étcsokoládé (min 60% kakaótartalommal)
10 dkg vaj
10 dkg nádcukor
3 tojás
csipetnyi só
4 dkg liszt
8-10 dkg magozott meggy
0,5-1 dl portói bor
vaj és kakaópor a formák kikenéséhez
Elkészítés
A meggyet egy kis tálba rakjuk és meglocsoljuk portóival. (ezt előző éjszaka is megtehetjük, hogy a portói jobban átjárja a gyümölcsöt.)
A szuflé formákat gazdagon kikenjük vajjal és vékony rétegben megszórjuk kakakóporral.
A csokoládét apróra vágjuk és a vajjal együtt vízgőz felett megolvasztjuk. Közben a tojásokat a cukorral addig verjük habverővel, amíg habos lesz. Amint a csokis-vajas keverék kihűlt egy kissé, hozzácsorgatjuk a tojáshoz és elkeverjük benne. Végül hozzáadjuk a lisztet és a csipetnyi sót is.
Mindegyik formába teszünk 2 kanálnyi tésztát, majd hűtőben kb. 20 percig pihentetjük.
A sütőt 220 fokra előmelegítjük.
A pihentetett tésztára halmozunk a lecsöpögtetett meggyből néhány szemet (ezt ízlés szerint döntsük el, én kb. 10 db-ot tettem bele), majd elosztjuk rajtuk a maradék tésztát, hogy mindegyikben hasonló mennyiség legyen.
Tegyük a formákat egy tepsire vagy sütőlapra és helyezzük a sütőbe. 10 perc alatt kész. Ügyeljünk az idővel, mert ha tovább hagyjuk benne, akkor nem lesz folyós a közepe, ha pedig hamarabb vesszük ki, akkor pedig könnyen összeeshet tálaláskor.
Ha kész hagyjuk egy percig a formában, majd óvatos mozdulattal, vigyázva, hogy ne égessük meg a kezünket a forró edénnyel, egy tányérra borítjuk. azonnal tálaljuk.
Ha úgy jobban tetszik a formákban is tálalhatjuk.
TIPP:
- a portóit egy kevés meggylével és egy kiskanál nádcukarral pár perc alatt sziruppá forraljuk és ezzel meglocsolva tálalhatjuk a szuflét
- a kész tésztát a formákba kanalazva akár előző este is elkészíthetjük, de akár egy hétre le is fagyaszthatjuk (felhasználás előtt teljesen ki kell olvasztani!)
Jó étvágyat!