top of page

Datolyás-csokoládés sütemény

Elkészítési idő

15-20 perc

Sütési idő

60 perc

Adag

20x24 cm forma

Szint

Kezdő

Hozzávalók

25 dkg + 5 dkg datolya (magozva)

2,5 dl víz

2 + 2 ek cukrozatlan kakaópor

3 ek brandy

30 dkg liszt

1 tk só

1 púpozott tk (7g) sütőpor

1/2 tk fahéj

17,5 dkg barna cukor

17 dkg puha vaj

4 egész tojás

10 dkg étcsokoládé


Karamellhez:

10 dkg kristálycukor

2 dkg vaj

0,8 dl tejszín

Elkészítés

A 25 dkg datolyát félbevágjuk, egy tálba tesszük és meglocsoljuk a brandyvel. A vizet felforraljuk és elkeverünk benne 2 ek kakaóport. ráöntjük a datolyára és hagyjuk állni. ha már kihűlt, turmixoljuk össze.

A maradék datolyát (5 dkg) és az étcsokit apró darabokra vágjuk.

A sütőt melegítsük elő 170 fokra. egy gyümölcskenyér formát vékonyan kivajazunk és kilisztezünk.

A lisztet keverjük össze a sóval, a sütőporral, a fahéjjal és 2 ek kakaóporral.

A vajat a barna cukorral jól kikeverjük (kézi mixerrel a leghatékonyabb) és egyesével eldolgozzuk benne a tojásokat.

A datolya pürét a vajas keverékhez adjuk, majd belekeverjük a lisztes keveréket és végül a csokidarabokat is. az egészet a formába öntjük, és kb. 60 perc alatt készre sütjük. (tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is átsült-e.)


Ha megsült, a formában hagyjuk hűlni, majd süteményrácsra téve teljesen kihűtjük.

már így is remek, de ha fokozni akarjuk az élvezeteket, akkor készítsünk karamell mázt a tetejére. ehhez egy serpenyőben karamellizáljuk a cukrot, hozzáadjuk a vajat is. ha már szép aranybarna, hozzáöntjük a tejszínt, és addig kavargatjuk, amíg szép sima és egynemű lesz. (amikor beleöntjük a forró karamellbe a tejszínt, hirtelen megkeményedik, de ne ijedjünk meg a melegítés hatására szépen feloldódik.) Hagyjuk hűlni a karamellt, majd egyenletesen a már kihűlt sütemény tetejére öntjük.


TIPP:

- a tetejét díszíthetjük még néhány daran datolyával

- a karamell helyett olvasztott csokoládéval is bevonhatjuk (tegyünk a csokihoz egy kevés vajat is, hogy szép fénye legyen)

- ha a hosszú sütés közben a teteje már nagyon sülne, tegyünk rá egy alufóliát, nehogy megégjen


Jó étvágyat!



bottom of page