Hozzávalók
25 dkg + 5 dkg datolya (magozva)
2,5 dl víz
2 + 2 ek cukrozatlan kakaópor
3 ek brandy
30 dkg liszt
1 tk só
1 púpozott tk (7g) sütőpor
1/2 tk fahéj
17,5 dkg barna cukor
17 dkg puha vaj
4 egész tojás
10 dkg étcsokoládé
Karamellhez:
10 dkg kristálycukor
2 dkg vaj
0,8 dl tejszín
Elkészítés
A 25 dkg datolyát félbevágjuk, egy tálba tesszük és meglocsoljuk a brandyvel. A vizet felforraljuk és elkeverünk benne 2 ek kakaóport. ráöntjük a datolyára és hagyjuk állni. ha már kihűlt, turmixoljuk össze.
A maradék datolyát (5 dkg) és az étcsokit apró darabokra vágjuk.
A sütőt melegítsük elő 170 fokra. egy gyümölcskenyér formát vékonyan kivajazunk és kilisztezünk.
A lisztet keverjük össze a sóval, a sütőporral, a fahéjjal és 2 ek kakaóporral.
A vajat a barna cukorral jól kikeverjük (kézi mixerrel a leghatékonyabb) és egyesével eldolgozzuk benne a tojásokat.
A datolya pürét a vajas keverékhez adjuk, majd belekeverjük a lisztes keveréket és végül a csokidarabokat is. az egészet a formába öntjük, és kb. 60 perc alatt készre sütjük. (tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is átsült-e.)
Ha megsült, a formában hagyjuk hűlni, majd süteményrácsra téve teljesen kihűtjük.
már így is remek, de ha fokozni akarjuk az élvezeteket, akkor készítsünk karamell mázt a tetejére. ehhez egy serpenyőben karamellizáljuk a cukrot, hozzáadjuk a vajat is. ha már szép aranybarna, hozzáöntjük a tejszínt, és addig kavargatjuk, amíg szép sima és egynemű lesz. (amikor beleöntjük a forró karamellbe a tejszínt, hirtelen megkeményedik, de ne ijedjünk meg a melegítés hatására szépen feloldódik.) Hagyjuk hűlni a karamellt, majd egyenletesen a már kihűlt sütemény tetejére öntjük.
TIPP:
- a tetejét díszíthetjük még néhány daran datolyával
- a karamell helyett olvasztott csokoládéval is bevonhatjuk (tegyünk a csokihoz egy kevés vajat is, hogy szép fénye legyen)
- ha a hosszú sütés közben a teteje már nagyon sülne, tegyünk rá egy alufóliát, nehogy megégjen
Jó étvágyat!