Hozzávalók
Hozzávalók (20 cm átmérőjű tortához):
16 dkg darált dió
34 dkg liszt
1 cs sütőpor
8 tojás
30 dkg cukor
csipetnyi só
6 ek víz
kb. 6-8 ek szeder dzsem
40 dkg fehér csokoládé
40 dkg krémsajt (Philadelphia)
1 rúd vanília
Elkészítés
A sütőt 180 fokra melegítjük elő.
A darált diót a liszttel és a sütőporral összekeverjük.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval elkezdjük habbá verni. Amikor már habosodik, hozzáadjuk a cukor 2/3-át és ezzel együtt fényes habbá verjük. A tojások sárgáját a maradék cukorral és a vízzel fehéredésig keverjük egy másik tálban.
A tojásfehérje habot óvatosan beleforgatjuk a felvert sárgájához és gyors mozdulatokkal hozzákeverjük a diós lisztet is.
A tésztát 3 részre osztjuk és egy-egy lapos tortaformába öntjük. Kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.
Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
A krémhez gőz fölött olvasszuk fel a darabokra tört fehér csokit. Ha langyosra hűlt, keverjük hozzá a krémsajtot és a vanília kikapart magjait. Tegyük hűtőbe felhasználásig.
Az összeállításnál az első piskótalapra kenjünk el 3-4 ek szeder dzsemet, majd simítsuk el rajta a krém kb. harmadát. Jöhet a következő tortalap, a dzsem és a krém. Végük a tegyük a tetejére a harmadik lapot és vonjuk be az egész tortát a maradék krémmel.
Tetszés szerint díszíthetjük szederrel, más gyümölcsökkel, dióval.
TIPP:
- Ha nincs három egyforma tortaformánk, akkor egyben is süthetjük a piskótát. Így a sütési idő meghosszabbodik kb. 50-60 percre.
- Bármilyen lekvárt vagy dzsemet használhatunk a tortánkhoz. Javaslom a kicsit fanyarabb, kevésbé édes változatokat, mert nagyon jól ellensúlyozza a krém édességét.
- A csokit mikróban is felolvaszthatjuk, csak vigyázzunk, hogy meg ne égjen. (Rövid szakaszokban melegítsük.)
- A krémet előző nap is elkészíthetjük.