top of page

Diótorta szederrel és fehércsokival

Elkészítési idő

30 perc + hűtés

Sütési idő

20-25 perc

Adag

20 cm tortához

Szint

Haladó

Hozzávalók

Hozzávalók (20 cm átmérőjű tortához):

16 dkg darált dió

34 dkg liszt

1 cs sütőpor

8 tojás

30 dkg cukor

csipetnyi só

6 ek víz

kb. 6-8 ek szeder dzsem

40 dkg fehér csokoládé

40 dkg krémsajt (Philadelphia)

1 rúd vanília

Elkészítés

A sütőt 180 fokra melegítjük elő.

A darált diót a liszttel és a sütőporral összekeverjük.

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval elkezdjük habbá verni. Amikor már habosodik, hozzáadjuk a cukor 2/3-át és ezzel együtt fényes habbá verjük. A tojások sárgáját a maradék cukorral és a vízzel fehéredésig keverjük egy másik tálban.

A tojásfehérje habot óvatosan beleforgatjuk a felvert sárgájához és gyors mozdulatokkal hozzákeverjük a diós lisztet is.

A tésztát 3 részre osztjuk és egy-egy lapos tortaformába öntjük. Kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.

Rácsra téve hagyjuk kihűlni.

A krémhez gőz fölött olvasszuk fel a darabokra tört fehér csokit. Ha langyosra hűlt, keverjük hozzá a krémsajtot és a vanília kikapart magjait. Tegyük hűtőbe felhasználásig.

Az összeállításnál az első piskótalapra kenjünk el 3-4 ek szeder dzsemet, majd simítsuk el rajta a krém kb. harmadát. Jöhet a következő tortalap, a dzsem és a krém. Végük a tegyük a tetejére a harmadik lapot és vonjuk be az egész tortát a maradék krémmel.

Tetszés szerint díszíthetjük szederrel, más gyümölcsökkel, dióval.


TIPP:

- Ha nincs három egyforma tortaformánk, akkor egyben is süthetjük a piskótát. Így a sütési idő meghosszabbodik kb. 50-60 percre.

- Bármilyen lekvárt vagy dzsemet használhatunk a tortánkhoz. Javaslom a kicsit fanyarabb, kevésbé édes változatokat, mert nagyon jól ellensúlyozza a krém édességét.

- A csokit mikróban is felolvaszthatjuk, csak vigyázzunk, hogy meg ne égjen. (Rövid szakaszokban melegítsük.)

- A krémet előző nap is elkészíthetjük.




bottom of page