top of page

Epres-fehércsoki habos mini torta

Elkészítési idő

35 perc

Sütési idő

10-12 perc

Adag

4 db

Szint

Közép haladó

Hozzávalók

Hozzávalók (4 db 8 cm átmérőjű tortához):


Csokis piskóta (genoise):

3 egész tojás

10 dkg porcukor

3 dkg olvasztott vaj

7 dkg liszt

3 dkg kakaópor (magas kakaótartalmú)


Fehércsoki hab:

250 ml tejszín

60 g fehércsoki (jó minőségű)

1,5 lap zselatin


Eper réteg:

30 dkg eper

10 dkg nádcukor

1/2 citrom leve

1 rúd vanília kikapart magja

1 lap zselatin

Elkészítés

Kezdjük először a fehércsokis résszel:


Ehhez először a fehércsokit kis darabokra törjük. a tejszínt felforraljuk és ráöntjük a csokidarabokra. az egészet simára keverjük (amíg elolvad benne a fehércsoki). A zselatinlapot hideg vízbe áztatjuk. amikor már megpuhult, kicsavarjuk a felesleges vizet belőle és a még meleg csokis tejszínhez adjuk. hagyjuk hűlni, majd hűtőben hűtsük le teljesen (kb. 45-60 perc).


Az epres réteghez a gyümölcsöt megtisztítjuk, megmossuk és kis kockákra vágjuk. a nádcukorral, a vaníliával és a citrom levével együtt kb. 15 percig sűrűre főzzük. a zselatinlapot hideg vízbe áztatjuk. amikor már megpuhult, kicsavarjuk a felesleges vizet belőle és a még meleg eperszószhoz keverjük.

A piskótához a sütőt 180 fokra melegítjük elő, a kakaót a liszttel együtt átszitáljuk. Egy tálban összekeverjük a tojásokat a cukorral, majd vízgőz felett melegítve verjük fehéredésig. ezután a vízfürdőről levéve, habverő segítségével addig verjük, amíg ki nem hűl. ekkor belekeverjük az olvasztott vajat, majd óvatosan, 2 részletben a kakaós lisztet is beleforgatjuk.

Egy sütőpapírral kibélelt, kisebb tepsibe (nagyjából 18x24cm-es elég) 1 cm vékonyan elsimítjuk a masszát. 10-12 perc alatt készre sütjük. rácson hagyjuk kihűlni.


Összeállítás:

A kihűlt fehércsokis alapot habverővel felhabosítjuk.

A piskótából 8 cm átmérőjű köröket szaggatunk ki. egy-egy lap köré mini tortakarikát/formát állítunk, rákanalazunk a fehércsokis habból, majd jöhet rá még egy piskóta lap. erre kerül rá az epres réteg, végül még egy piskóta.


Legalább 3-4 órán át hűtjük, majd levesszük róla a formát és tálaljuk. a tetejét díszítsük még egy kis habbal, eperdarabokkal és mentalevéllel.


TIPP:

- az eperszósznak majdnem dzsem sűrűségűnek kell lennie

- a piskóta alapjának habosításához célszerű és gyorsabb elektromos habverőt használni.


Jó étvágyat!



bottom of page