Hozzávalók
Hozzávalók (4 db 8 cm átmérőjű tortához):
Csokis piskóta (genoise):
3 egész tojás
10 dkg porcukor
3 dkg olvasztott vaj
7 dkg liszt
3 dkg kakaópor (magas kakaótartalmú)
Fehércsoki hab:
250 ml tejszín
60 g fehércsoki (jó minőségű)
1,5 lap zselatin
Eper réteg:
30 dkg eper
10 dkg nádcukor
1/2 citrom leve
1 rúd vanília kikapart magja
1 lap zselatin
Elkészítés
Kezdjük először a fehércsokis résszel:
Ehhez először a fehércsokit kis darabokra törjük. a tejszínt felforraljuk és ráöntjük a csokidarabokra. az egészet simára keverjük (amíg elolvad benne a fehércsoki). A zselatinlapot hideg vízbe áztatjuk. amikor már megpuhult, kicsavarjuk a felesleges vizet belőle és a még meleg csokis tejszínhez adjuk. hagyjuk hűlni, majd hűtőben hűtsük le teljesen (kb. 45-60 perc).
Az epres réteghez a gyümölcsöt megtisztítjuk, megmossuk és kis kockákra vágjuk. a nádcukorral, a vaníliával és a citrom levével együtt kb. 15 percig sűrűre főzzük. a zselatinlapot hideg vízbe áztatjuk. amikor már megpuhult, kicsavarjuk a felesleges vizet belőle és a még meleg eperszószhoz keverjük.
A piskótához a sütőt 180 fokra melegítjük elő, a kakaót a liszttel együtt átszitáljuk. Egy tálban összekeverjük a tojásokat a cukorral, majd vízgőz felett melegítve verjük fehéredésig. ezután a vízfürdőről levéve, habverő segítségével addig verjük, amíg ki nem hűl. ekkor belekeverjük az olvasztott vajat, majd óvatosan, 2 részletben a kakaós lisztet is beleforgatjuk.
Egy sütőpapírral kibélelt, kisebb tepsibe (nagyjából 18x24cm-es elég) 1 cm vékonyan elsimítjuk a masszát. 10-12 perc alatt készre sütjük. rácson hagyjuk kihűlni.
Összeállítás:
A kihűlt fehércsokis alapot habverővel felhabosítjuk.
A piskótából 8 cm átmérőjű köröket szaggatunk ki. egy-egy lap köré mini tortakarikát/formát állítunk, rákanalazunk a fehércsokis habból, majd jöhet rá még egy piskóta lap. erre kerül rá az epres réteg, végül még egy piskóta.
Legalább 3-4 órán át hűtjük, majd levesszük róla a formát és tálaljuk. a tetejét díszítsük még egy kis habbal, eperdarabokkal és mentalevéllel.
TIPP:
- az eperszósznak majdnem dzsem sűrűségűnek kell lennie
- a piskóta alapjának habosításához célszerű és gyorsabb elektromos habverőt használni.
Jó étvágyat!