Hozzávalók
Tésztához:
30 dkg liszt + a sütőformához
fél csomag sütőpor
5 dkg mák (nem darált, nem cukrozott!)
17,5 dkg puha vaj + a sütőforma kikenéséhez
26 dkg kristálycukor
1 ek vanília kivonat vagy 1/2 rúd vanília
3 db tojás
22,5 dkg görög joghurt
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve (kb. 3 ek)
Krémhez:
25 dkg eper
5 dkg kristálycukor
1/2 citrom leve
50 dkg mascarpone
2 dl tejszín
2 ek porcukor
Tetejére:
15-20 dkg eper
friss menta (elhagyható)
Elkészítés
A mákot száraz serpenyőben kb. 1-2 percig pirítjuk, hogy intenzívebb legyen az íze. Egy tányérba öntjük és hagyjuk kihűlni. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a mákkal.
Egy hosszúkás sütőformát vékonyan kivajazzunk és kilisztezünk, de ha a szilikon sütőformát használunk erre nincs szükség. A sütőt 160 fokra melegítjük elő.
A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a vaníliát és egyenként a tojásokat. Belekeverjük a joghurtot, a reszelt citromhéjat és a citrom levet is. Végül hozzákeverjük a lisztes keveréket is.
A tésztát az előkészített sütőformába simítjuk és 40-50 perc alatt készre sütjük. (Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy kész van-e.) Sütőrácsra téve teljesen kihűtjük.
A krémhez készítünk egy eperszószt. Ehhez az epret kis darabokra vágva, a cukorral és a citromlével ízesítve egy kis lábasban pár perc alatt szirupos állagúra főzzük, majd lehűtjük.
A mascarponét elkeverjük a porcukorral és a tejszínnel, majd lassú fokozaton habosra keverjük. Hozzáadjuk a kihűlt epret, de nem keverjük el benne teljesen, hagyjuk kicsit márványosan.
Az összeállításhoz a sütit viszonylag vékony szeletekre vágjuk. A legjobb, ha egy kicsit ferdén vágjuk, hogy a szelet egyik oldala vastagabb legyen, mert így könnyebb lesz kialakítani a koszorú (kör) formát. Két süti szelet közé egy adag epres krémet teszünk, ezzel összeragasztva és egy nagy tálra helyezzük. Utána jön egy újabb adag krém a süti egyik oldalára és mellé illesztjük a következő süti szeletet. Így folytatjuk, amíg körbe nem érünk.
Végül eper darabokkal és tetszés szerint friss mentával/citromfűvel díszítjük.
Tálalás előtt hűtőben pihentessük legalább 1 órát.
TIPP:
- A sütit és a krémet is elkészíthetjük korábban.
- A krémnek jót tesz, ha felhasználás előtt behűtjük. Így könnyebb is lesz dolgozni vele.
- Célszerű először még krém nélkül összerakni a süti szeletekből a koszorú formát, így láthatjuk mekkora lesz, ha kész és még a krém mennyiséget is jobban el tudjuk osztani.
- Bátran tegyünk krémet a szeletek közé, annál finomabb lesz és a mennyiséggel igazíthatjuk a kör alakot.
- Ha esetleg marad a krémből, be is burkolhatjuk vele a koszorút, vagy csak a tetejére kenhetjük.