top of page

Epres mákos koszorú

Elkészítési idő

30 perc + hűtés

Sütési idő

40-50 perc

Adag

8-10 főre

Szint

Haladó

Hozzávalók

Tésztához:

30 dkg liszt + a sütőformához

fél csomag sütőpor

5 dkg mák (nem darált, nem cukrozott!)

17,5 dkg puha vaj + a sütőforma kikenéséhez

26 dkg kristálycukor

1 ek vanília kivonat vagy 1/2 rúd vanília

3 db tojás

22,5 dkg görög joghurt

1 citrom reszelt héja

1/2 citrom leve (kb. 3 ek)


Krémhez:

25 dkg eper

5 dkg kristálycukor

1/2 citrom leve

50 dkg mascarpone

2 dl tejszín

2 ek porcukor


Tetejére:

15-20 dkg eper

friss menta (elhagyható)

Elkészítés

A mákot száraz serpenyőben kb. 1-2 percig pirítjuk, hogy intenzívebb legyen az íze. Egy tányérba öntjük és hagyjuk kihűlni. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a mákkal.

Egy hosszúkás sütőformát vékonyan kivajazzunk és kilisztezünk, de ha a szilikon sütőformát használunk erre nincs szükség. A sütőt 160 fokra melegítjük elő.

A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a vaníliát és egyenként a tojásokat. Belekeverjük a joghurtot, a reszelt citromhéjat és a citrom levet is. Végül hozzákeverjük a lisztes keveréket is.

A tésztát az előkészített sütőformába simítjuk és 40-50 perc alatt készre sütjük. (Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy kész van-e.) Sütőrácsra téve teljesen kihűtjük.

A krémhez készítünk egy eperszószt. Ehhez az epret kis darabokra vágva, a cukorral és a citromlével ízesítve egy kis lábasban pár perc alatt szirupos állagúra főzzük, majd lehűtjük.

A mascarponét elkeverjük a porcukorral és a tejszínnel, majd lassú fokozaton habosra keverjük. Hozzáadjuk a kihűlt epret, de nem keverjük el benne teljesen, hagyjuk kicsit márványosan.

Az összeállításhoz a sütit viszonylag vékony szeletekre vágjuk. A legjobb, ha egy kicsit ferdén vágjuk, hogy a szelet egyik oldala vastagabb legyen, mert így könnyebb lesz kialakítani a koszorú (kör) formát. Két süti szelet közé egy adag epres krémet teszünk, ezzel összeragasztva és egy nagy tálra helyezzük. Utána jön egy újabb adag krém a süti egyik oldalára és mellé illesztjük a következő süti szeletet. Így folytatjuk, amíg körbe nem érünk.

Végül eper darabokkal és tetszés szerint friss mentával/citromfűvel díszítjük.

Tálalás előtt hűtőben pihentessük legalább 1 órát.

TIPP:

- A sütit és a krémet is elkészíthetjük korábban.

- A krémnek jót tesz, ha felhasználás előtt behűtjük. Így könnyebb is lesz dolgozni vele.

- Célszerű először még krém nélkül összerakni a süti szeletekből a koszorú formát, így láthatjuk mekkora lesz, ha kész és még a krém mennyiséget is jobban el tudjuk osztani.

- Bátran tegyünk krémet a szeletek közé, annál finomabb lesz és a mennyiséggel igazíthatjuk a kör alakot.

- Ha esetleg marad a krémből, be is burkolhatjuk vele a koszorút, vagy csak a tetejére kenhetjük.




bottom of page