Hozzávalók
Az alaphoz:
12 dkg dió
15 dkg zabpehely
2 dkg kakaópor (nem cukrozott)
5 dkg datolyaszirup vagy magozott datolya
csipetnyi só
A krémhez:
2,5 dl tejszín (min. 30%-os)
20 dkg (Philadelphia) krémsajt vagy mascarpone
3 ek cukor (ízlés szerint lehet több is)
1 tk matcha por
1 rúd vanília kikapart magjai vagy 1 kk vanília kivonat
10-15 dkg eper
1 ek cukor
1/2 citrom leve
Elkészítés
A tartok (kosárkák) alapjához a hozzávalókat egy késes robotgépbe tesszük és az egészet jól összedaráljuk. Egy kissé ragacsos, de tömör, jól formázható masszát kell kapjunk. Ezt a masszát egyenletesen nyomkodjuk bele a formákba. Tegyük hűtőbe pár percre, amíg elkészítjük a többi elemet is.
Az epreket megmossuk, néhány szép szem kivételével (amit majd a díszítéshez használunk), kisebb darabokra vágjuk és egy kis lábasban a cukorral és a citromlével együtt sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni.
A krémhez a tejszínt 1 ek cukorral lágy habbá verjük. A krémsajthoz hozzáadjuk a maradék cukrot, a matcha port és a vanília magokat. Elkeverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a felvert tejszínhabot is.
A tart összeállításánál az alapra aljára kenünk egy vékony eper dzsem réteget, majd erre kanalazzuk rá a matcha krémet.
Tetejét díszíthetjük eper darabokkal, kevés matcha porral, pisztáciával. Fogyasztás előtt mindenképpen tegyük még legalább 20-30 percre hűtőbe.
TIPP:
- Ha datolyaszirup helyett egész datolyát használunk, pár percre áztassuk be őket forró vízbe, így még krémesebbek lesznek és könnyebben összeáll majd az alapunk. Ha szükséges, akkor a vízből is tehetünk még hozzá egy kicsit.
- A diót helyettesíthetjük más olajos maggal, pl. mandulával, mogyoróval is.
- Természetesen használhatunk hozzá kész eper lekvárt is, ha nem akarjuk frissen készíteni.