top of page

Epres matcha tart

Elkészítési idő

15 perc + hűtés

Sütési idő

Adag

6-8 db

Szint

Közép haladó

Hozzávalók

Az alaphoz:

12 dkg dió

15 dkg zabpehely

2 dkg kakaópor (nem cukrozott)

5 dkg datolyaszirup vagy magozott datolya

csipetnyi só


A krémhez:

2,5 dl tejszín (min. 30%-os)

20 dkg (Philadelphia) krémsajt vagy mascarpone

3 ek cukor (ízlés szerint lehet több is)

1 tk matcha por

1 rúd vanília kikapart magjai vagy 1 kk vanília kivonat

10-15 dkg eper

1 ek cukor

1/2 citrom leve

Elkészítés

A tartok (kosárkák) alapjához a hozzávalókat egy késes robotgépbe tesszük és az egészet jól összedaráljuk. Egy kissé ragacsos, de tömör, jól formázható masszát kell kapjunk. Ezt a masszát egyenletesen nyomkodjuk bele a formákba. Tegyük hűtőbe pár percre, amíg elkészítjük a többi elemet is.

Az epreket megmossuk, néhány szép szem kivételével (amit majd a díszítéshez használunk), kisebb darabokra vágjuk és egy kis lábasban a cukorral és a citromlével együtt sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni.

A krémhez a tejszínt 1 ek cukorral lágy habbá verjük. A krémsajthoz hozzáadjuk a maradék cukrot, a matcha port és a vanília magokat. Elkeverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a felvert tejszínhabot is.

A tart összeállításánál az alapra aljára kenünk egy vékony eper dzsem réteget, majd erre kanalazzuk rá a matcha krémet.

Tetejét díszíthetjük eper darabokkal, kevés matcha porral, pisztáciával. Fogyasztás előtt mindenképpen tegyük még legalább 20-30 percre hűtőbe.


TIPP:

- Ha datolyaszirup helyett egész datolyát használunk, pár percre áztassuk be őket forró vízbe, így még krémesebbek lesznek és könnyebben összeáll majd az alapunk. Ha szükséges, akkor a vízből is tehetünk még hozzá egy kicsit.

- A diót helyettesíthetjük más olajos maggal, pl. mandulával, mogyoróval is.

- Természetesen használhatunk hozzá kész eper lekvárt is, ha nem akarjuk frissen készíteni.




bottom of page