Hozzávalók
Hozzávalók (20 cm átmérőjű tortához):
Tészta:
6 tojássárgája
6 tojásfehérje
12 dkg cukor
12 dkg liszt
2 dkg kakaópor (cukrozatlan)
3 dkg olvasztott vaj
1 csipet só
Krém:
30 dkg krémsajt
2 dl habtejszín
4-5 dkg cukor (ízlés szerint)
1 rúd vanília kikapart magjai
gyümölcsös réteg:
20-25 dkg erdei gyümölcs vegyesen (lehet fagyasztott is)
5 dkg cukor (ízlés szerint)
1/2 citrom reszelt héja és leve
1 kk keményítő
Díszítéshez:
gyümölcsök, pisztácia, friss menta vagy citromfű, esetleg ehető virágok
Elkészítés
A sütőt 180 fokra melegítjük elő. A tortaformát kivajazzuk és vékonyan kilisztezzük. (Ha szilikon formát használunk, ez nem szükséges.)
A lisztet a kakaóval egy tálba szitáljuk. A tojásfehérjét egy csipet sóval habbá verjük.
A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral. Ebbe forgatjuk bele óvatos mozdulatokkal a tojásfehérje habot. Gyors mozdulatokkal belekeverjük a kakaós liszt keveréket és végül az olvasztott vajat is. Beleöntjük az előkészített formába és kb. 20-30 perc alatt készre sütjük. Ha kész, hagyjuk teljesen kihűlni.
A krémhez a krémsajtot, a tejszínnel, a cukorral és a vanília magokkal habosra keverjük. Felhasználásig hűtőbe tesszük.
A gyümölcsöket egy kis lábasba tesszük a cukorral, a citromhéjjal és citromlével, majd addig főzzük, amíg szirupos állagú nem lesz. A keményítőt 2-3 ek vízben elkeverjük és a gyümölcsökhöz adjuk. Ezzel együtt főzzük 1-2 percig, amíg besűrűsödik, de nem forraljuk. Hagyjuk kihűlni.
A torta összeállításához vágjuk 3 egyenlően vastag részre a piskótát. A tejszínes krémet töltsük habzsákba és nyomjunk egy csíkot a krémből körben a piskóta szélére. Ebbe a körbe kanalazzunk a gyümölcs szószból, majd ennek a tetejére kenjünk még a tejszínes krémből. Tegyük rá a következő piskóta darabot és folytassuk így a következő lappal. A tetejére már csak a tejszínes krémből tegyünk, illetve a torta oldalát is ezzel borítsuk be.
Tetejét díszíthetjük friss gyümölcsökkel, apróra vágott pisztáciával és friss mentával vagy akár ehető virágokkal is.
Fogyasztás előtt legalább 1-2 órát hűtsük.
TIPP:
- A gyümölcs szószt és a krémet elkészíthetjük előre akár 1 nappal.
- A tejszínes krém 'karika' a piskóta szeletek szélén segít, hogy bevonáskor szép egyenletes krém rétegeket kapjunk, de ezt elhagyhatjuk, ha mutatni szeretnénk a gyümölcs réteget is.