top of page

Erdei gyümölcsös torta

Elkészítési idő

25-30 perc

Sütési idő

20-30 perc

Adag

20 cm tortához

Szint

Haladó

Hozzávalók

Hozzávalók (20 cm átmérőjű tortához):


Tészta:

6 tojássárgája

6 tojásfehérje

12 dkg cukor

12 dkg liszt

2 dkg kakaópor (cukrozatlan)

3 dkg olvasztott vaj

1 csipet só


Krém:

30 dkg krémsajt

2 dl habtejszín

4-5 dkg cukor (ízlés szerint)

1 rúd vanília kikapart magjai

gyümölcsös réteg:

20-25 dkg erdei gyümölcs vegyesen (lehet fagyasztott is)

5 dkg cukor (ízlés szerint)

1/2 citrom reszelt héja és leve

1 kk keményítő


Díszítéshez:

gyümölcsök, pisztácia, friss menta vagy citromfű, esetleg ehető virágok

Elkészítés

A sütőt 180 fokra melegítjük elő. A tortaformát kivajazzuk és vékonyan kilisztezzük. (Ha szilikon formát használunk, ez nem szükséges.)

A lisztet a kakaóval egy tálba szitáljuk. A tojásfehérjét egy csipet sóval habbá verjük.

A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral. Ebbe forgatjuk bele óvatos mozdulatokkal a tojásfehérje habot. Gyors mozdulatokkal belekeverjük a kakaós liszt keveréket és végül az olvasztott vajat is. Beleöntjük az előkészített formába és kb. 20-30 perc alatt készre sütjük. Ha kész, hagyjuk teljesen kihűlni.

A krémhez a krémsajtot, a tejszínnel, a cukorral és a vanília magokkal habosra keverjük. Felhasználásig hűtőbe tesszük.

A gyümölcsöket egy kis lábasba tesszük a cukorral, a citromhéjjal és citromlével, majd addig főzzük, amíg szirupos állagú nem lesz. A keményítőt 2-3 ek vízben elkeverjük és a gyümölcsökhöz adjuk. Ezzel együtt főzzük 1-2 percig, amíg besűrűsödik, de nem forraljuk. Hagyjuk kihűlni.

A torta összeállításához vágjuk 3 egyenlően vastag részre a piskótát. A tejszínes krémet töltsük habzsákba és nyomjunk egy csíkot a krémből körben a piskóta szélére. Ebbe a körbe kanalazzunk a gyümölcs szószból, majd ennek a tetejére kenjünk még a tejszínes krémből. Tegyük rá a következő piskóta darabot és folytassuk így a következő lappal. A tetejére már csak a tejszínes krémből tegyünk, illetve a torta oldalát is ezzel borítsuk be.

Tetejét díszíthetjük friss gyümölcsökkel, apróra vágott pisztáciával és friss mentával vagy akár ehető virágokkal is.

Fogyasztás előtt legalább 1-2 órát hűtsük.


TIPP:

- A gyümölcs szószt és a krémet elkészíthetjük előre akár 1 nappal.

- A tejszínes krém 'karika' a piskóta szeletek szélén segít, hogy bevonáskor szép egyenletes krém rétegeket kapjunk, de ezt elhagyhatjuk, ha mutatni szeretnénk a gyümölcs réteget is.






bottom of page