Hozzávalók
10 dkg zabpehely
2 dkg rozspehely
2,5 dkg kakaópor
10 dkg kesudió + a díszítéshez
10 dkg aszalt füge
1-1,5 dl almalé
2 érett banán (kb. 22 dkg hámozva)
1/2 rúd vanília v. 1 kk vanília kivonat
4-5 dkg (2 ek) méz
Elkészítés
A fügét az almalével együtt, fedő alatt addig főzzük, amíg megpuhul, ami kb. 10-12 perc. Ezután a lével együtt turmixgépben összeturmixoljuk vagy botmixer segítségével pürésítjük.
A banánokat egy tálban villával összetörjük, hozzáadjuk a vanília kikapart belsejét vagy a vanília kivonatot és a mézet. adjuk hozzá a füge pürét is.
Egy másik tálba mérjük ki a száraz hozzávalókat: a pelyheket, a darált kesudiót és a kakaót. Keverjük bele a gyümölcsös keveréket.
Tegyük hűtőbe legalább fél órára, hogy a száraz hozzávalók magukba szívják a nedvességet és egynemű masszává álljon a keverék.
Végül formázzunk belőle diónyi méretű golyókat és forgassuk meg darált kesudióban. kb. 26-28 golyó lesz belőle.
TIPP:
- legyen annyi almalé a fügéhez, amikor turmixoljuk, hogy sűrű, de 'krémes' pürét kapjunk, így ha szükséges, akkor adagoljunk hozzá még a megadott mennyiségen felül,
- ha jó érett banánokat használunk, csökkenthetjük a méz mennyiségét, mert így a gyümölcs már önmagában megédesíti a masszát,
- a rozspehely helyett használhatunk ugyanannyi mennyiségű zabpelyhet is,
- ha nagyon lágy a massza, tegyünk még bele zabpelyhet, hogy könnyebben formázható legyen,
- a kesudiót mepiríthatjuk száraz serpenyőben mielőtt ledaráljuk, így intenzívebb íze lesz (hagyjuk hűlni, mielőtt daráljuk)
Jó étvágyat!