top of page

Fügés-banános zabpehely golyó

Elkészítési idő

15 perc + pihentetés

Sütési idő

Adag

25-30 golyó

Szint

Kezdő

Hozzávalók

10 dkg zabpehely

2 dkg rozspehely

2,5 dkg kakaópor

10 dkg kesudió + a díszítéshez

10 dkg aszalt füge

1-1,5 dl almalé

2 érett banán (kb. 22 dkg hámozva)

1/2 rúd vanília v. 1 kk vanília kivonat

4-5 dkg (2 ek) méz

Elkészítés

A fügét az almalével együtt, fedő alatt addig főzzük, amíg megpuhul, ami kb. 10-12 perc. Ezután a lével együtt turmixgépben összeturmixoljuk vagy botmixer segítségével pürésítjük.

A banánokat egy tálban villával összetörjük, hozzáadjuk a vanília kikapart belsejét vagy a vanília kivonatot és a mézet. adjuk hozzá a füge pürét is.

Egy másik tálba mérjük ki a száraz hozzávalókat: a pelyheket, a darált kesudiót és a kakaót. Keverjük bele a gyümölcsös keveréket.

Tegyük hűtőbe legalább fél órára, hogy a száraz hozzávalók magukba szívják a nedvességet és egynemű masszává álljon a keverék.

Végül formázzunk belőle diónyi méretű golyókat és forgassuk meg darált kesudióban. kb. 26-28 golyó lesz belőle.

TIPP:

- legyen annyi almalé a fügéhez, amikor turmixoljuk, hogy sűrű, de 'krémes' pürét kapjunk, így ha szükséges, akkor adagoljunk hozzá még a megadott mennyiségen felül,

- ha jó érett banánokat használunk, csökkenthetjük a méz mennyiségét, mert így a gyümölcs már önmagában megédesíti a masszát,

- a rozspehely helyett használhatunk ugyanannyi mennyiségű zabpelyhet is,

- ha nagyon lágy a massza, tegyünk még bele zabpelyhet, hogy könnyebben formázható legyen,

- a kesudiót mepiríthatjuk száraz serpenyőben mielőtt ledaráljuk, így intenzívebb íze lesz (hagyjuk hűlni, mielőtt daráljuk)

Jó étvágyat!



bottom of page