
Hozzávalók
Hozzávalók (20 cm átmérőjű formához):
20 dkg liszt
1 tk sütőpor
12 dkg puha vaj
15 dkg (barna) cukor
2 nagy egész tojás
1 vanília rúd kikapart belseje
1 kk őrölt kardamom
1 citrom reszelt héja
1 csipetnyi só
5 dkg sótlan darabolt pisztácia
3-4 db friss füge
Tetejére:
porcukor
1/2 citrom leve
krémsajt
friss füge
Elkészítés
A sütőformát béleljük ki sütőpapírral. A sütőt 180 fokra melegítsük elő.
Egy kis tálban keverjük össze a lisztet a sütőporral és a csipet sóval.
A vajat a cukorral - robotgép segítségével - habosítsuk ki, majd egyesével dolgozzuk bele a tojásokat. Keverjük hozzá az ízesítőket: vanília, kardamom, citromhéj. Majd adjuk hozzá a lisztes keveréket, végül a darabolt pisztáciát és a kockákra vágott friss fügét is.
A tésztát simítsuk bele a formába és kb. 30-35 percig vagy tűpróbáig (azaz addig, amíg a tésztába szúrt hurkapálcika/villa tisztán jön ki) süssük.
Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Közben elkészíthetjük a 'mázat' a tetejére. A citrom levét annyi porcukorral keverjük össze, hogy még folyékony, de sűrű állagot kapjunk, és adjunk hozzá annyi krémsajtot (mascarponét), hogy krémes mázunk legyen.
A citromos mázat a sütemény tetejére kenjük és negyedekre vágott friss fügével díszítjük.
TIPP:
- bár a kardamom isteni ízt ad neki, de ha nem szeretjük vagy nem jutunk hozzá, használhatunk pl. fahéjat is az ízesítéshez
- használhatunk szilikon formát is, így nem lesz szükség a sütőpapírra
jó étvágyat!

