top of page

Fügés-pisztáciás sütemény

Elkészítési idő

10 perc

Sütési idő

30-35 perc

Adag

20 cm tortához

Szint

Kezdő

Hozzávalók

Hozzávalók (20 cm átmérőjű formához):

20 dkg liszt

1 tk sütőpor

12 dkg puha vaj

15 dkg (barna) cukor

2 nagy egész tojás

1 vanília rúd kikapart belseje

1 kk őrölt kardamom

1 citrom reszelt héja

1 csipetnyi só

5 dkg sótlan darabolt pisztácia

3-4 db friss füge


Tetejére:

porcukor

1/2 citrom leve

krémsajt

friss füge

Elkészítés

A sütőformát béleljük ki sütőpapírral. A sütőt 180 fokra melegítsük elő.

Egy kis tálban keverjük össze a lisztet a sütőporral és a csipet sóval.

A vajat a cukorral - robotgép segítségével - habosítsuk ki, majd egyesével dolgozzuk bele a tojásokat. Keverjük hozzá az ízesítőket: vanília, kardamom, citromhéj. Majd adjuk hozzá a lisztes keveréket, végül a darabolt pisztáciát és a kockákra vágott friss fügét is.

A tésztát simítsuk bele a formába és kb. 30-35 percig vagy tűpróbáig (azaz addig, amíg a tésztába szúrt hurkapálcika/villa tisztán jön ki) süssük.

Rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Közben elkészíthetjük a 'mázat' a tetejére. A citrom levét annyi porcukorral keverjük össze, hogy még folyékony, de sűrű állagot kapjunk, és adjunk hozzá annyi krémsajtot (mascarponét), hogy krémes mázunk legyen.

A citromos mázat a sütemény tetejére kenjük és negyedekre vágott friss fügével díszítjük.


TIPP:

- bár a kardamom isteni ízt ad neki, de ha nem szeretjük vagy nem jutunk hozzá, használhatunk pl. fahéjat is az ízesítéshez

- használhatunk szilikon formát is, így nem lesz szükség a sütőpapírra

jó étvágyat!




bottom of page