Hozzávalók
30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg barnacukor
1 rúd vanília kikapart magjai
1/2 narancs reszelt héja
1 kk őrölt gyömbér
1 kk fahéj
csipetnyi őrölt szerecsendió
csipetnyi só
díszítéshez: porcukor, víz, cukordíszek
Elkészítés
A lisztet összekeverjük a fűszerekkel, majd a vajjal összemorzsoljuk.
Hozzáadjuk a cukrot is és gyors mozdulatokkal gombóccá formázzuk. Fóliába csomagolva a hűtőben pihentetjük legalább 1 órán át.
A sütőt 170 fokra melegítjük elő. Két nagy tepsit tepsit sütőpapírral bélelünk ki.
A lehűtött tésztát vékonyra nyújtjuk és tetszőleges formákat szaggatunk ki belőle. Kb. 10-12 perc alatt készre sütjük. Sütőrácson kihűtjük őket.
Tetszés szerint, cukormázzal díszíthetjük a kekszeket. A mázhoz 3-4 ek vizet összekeverünk annyi porcukorral, hogy sűrű, de még kenhető masszát kapjunk. Ebbe mártjuk a kekszek tetejét, majd rácsra téve hagyjuk megszáradni rajta a mázat.
Ha további díszítést is szeretnénk, akkor még a nedves mázba nyomkodjuk bele őket, amik lehetnek cukorgyöngyök, cukordíszek, magvak, aszalt gyümölcsök, stb.
Fontos, hogy hideg alapanyagokkal dolgozzunk és ne gyúrjuk sokáig a tésztát, különben nem lesz elég omlós. Figyeljünk, hogy ne süssük túl a kekszet, mert könnyen kiszáradnak. Nem gond, ha még világos színűek, ha megsültek, akkor már kivehetjük a sütőből.