top of page

Fűszeres keksz

Elkészítési idő

10 perc + pihentetés

Sütési idő

10-12 perc

Adag

30-40 db

Szint

Kezdő

Hozzávalók

  • 30 dkg liszt

  • 20 dkg vaj

  • 10 dkg barnacukor

  • 1 rúd vanília kikapart magjai

  • 1/2 narancs reszelt héja

  • 1 kk őrölt gyömbér

  • 1 kk fahéj

  • csipetnyi őrölt szerecsendió

  • csipetnyi só

  • díszítéshez: porcukor, víz, cukordíszek




Elkészítés

A lisztet összekeverjük a fűszerekkel, majd a vajjal összemorzsoljuk.


Hozzáadjuk a cukrot is és gyors mozdulatokkal gombóccá formázzuk. Fóliába csomagolva a hűtőben pihentetjük legalább 1 órán át.


A sütőt 170 fokra melegítjük elő. Két nagy tepsit tepsit sütőpapírral bélelünk ki.


A lehűtött tésztát vékonyra nyújtjuk és tetszőleges formákat szaggatunk ki belőle. Kb. 10-12 perc alatt készre sütjük. Sütőrácson kihűtjük őket.


Tetszés szerint, cukormázzal díszíthetjük a kekszeket. A mázhoz 3-4 ek vizet összekeverünk annyi porcukorral, hogy sűrű, de még kenhető masszát kapjunk. Ebbe mártjuk a kekszek tetejét, majd rácsra téve hagyjuk megszáradni rajta a mázat.


Ha további díszítést is szeretnénk, akkor még a nedves mázba nyomkodjuk bele őket, amik lehetnek cukorgyöngyök, cukordíszek, magvak, aszalt gyümölcsök, stb.


 

Fontos, hogy hideg alapanyagokkal dolgozzunk és ne gyúrjuk sokáig a tésztát, különben nem lesz elég omlós. Figyeljünk, hogy ne süssük túl a kekszet, mert könnyen kiszáradnak. Nem gond, ha még világos színűek, ha megsültek, akkor már kivehetjük a sütőből.

bottom of page