Hozzávalók
4 db (vilmos) körte
7 dl vörös bor
6-8 db szegfűszeg
1 rúd fahéj
1/2 rúd vanília kikapart magjai
5 db kardamom (mag)
kb. 2 cm nagyságú friss gyömbér
1 citrom héja
1 dkg vaj
Elkészítés
A vörös bort a fűszerekkel egy mély lábasba tesszük és közepes lángon felmelegítjük.
A körtéket meghámozzuk, majd a már meleg fűszeres borba tesszük és kb. 25 perc alatt puhára pároljuk benne. ezután kivesszük egy tányérra.
A fűszeres vörösbort nagy lángon kb. az ötödére redukáljuk. Átszűrjük és egy pici darabka vajat elkeverünk a még forró lében, amitől fényes és bársonyos állagú lesz.
Tálaláskor a körtéket egy kis tányérra vagy tákára tesszük és meglocsoljuk a fűszeres mártással.
TIPP:
- a körték párolási ideje függ az érettségüktől is. Célszerűbb kevésbé érett gyümölcsöt használnunk,
- a fűszerek mennyisége/aránya nem kőbe vésett, nyugodtan használjuk őket a nekünk tetsző arányban,
- tálaláskor adhatunk mellé egy gombóc vanília fagyit.
Jó étvágyat!