top of page

Fahéjas-körtés csiga

Elkészítési idő

20 perc + kelesztés

Sütési idő

12-15 perc

Adag

25-30 db

Szint

Közép haladó

Hozzávalók

Hozzávalók (kb. 35-40 db) :

60 dkg liszt

5 dkg élesztő

3 dl tej

1 egész tojás

10 dkg puha vaj

4 dkg kristálycukor

1 kk só


Töltelék:

12 dkg őrölt fahéj

8-10 dkg porcukor (ízlés szerint)

20 dkg puha vaj

25-30 dkg körte


+1 egész tojás a kenéshez

Elkészítés

A tejet meglangyosítjuk. kb. a fele mennyiséget egy kis tálba öntjük, elkeverünk benne 1 tk cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. hagyjuk, hogy felfusson.

Egy nagyobb tálba tesszük a lisztet, a sót, a maradék cukrot, a tojást és a vajat, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt is. a maradék tejet folyamatosan hozzá adagolva lágy tésztává gyúrjuk össze. letakarjuk egy tiszta konyharuhával és meleg helyen duplájára kelesztjük (kb. 45-50 perc).

Amíg a tészta kell, a töltelékhez a vajat alaposan elkeverjük a fahéjjal és a cukorral. a körtéket megtisztítjuk és kis kockákra vágjuk.

A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, majd kb. fél cm vastag téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen elkenjük rajta a fahéjas vajat és rászórjuk a körte darabokat. A hosszabbik oldalánál fogva szorosan feltekerjük. ezután egy késsel 1,5-2 cm darabokra vágjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsikbe sorakoztatjuk őket, mindet megkenjük a felvert tojással és még 15-20 percig pihentetjük.

200 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt készre sütjük.


TIPP:

- használhatunk a gyúráshoz gépi segítséget is

- elég nagy mennyiségű a tészta, így a nyújtáshoz nagy hely kell. de csinálhatjuk 2 részletben is. ehhez egyszerűen felezzük meg a megkelt és átgyúrt tésztát, majd külön-külön nyújtsuk ki

- a feldarabolt körtét locsoljuk meg egy kis citromlével a felhasználásig, hogy ne barnuljon be.

Jó étvágyat!



bottom of page