top of page

Farsangi fánk

Elkészítési idő

20 perc + kelesztés + sütés

Sütési idő

Adag

4-6 főre

Szint

Haladó

Hozzávalók

50 dkg finomliszt

3 dkg élesztő

4 dkg porcukor

2,5 dl tej

4 tojás sárgája

6 dkg olvasztott vaj

1 ek rum

1 citrom reszelt héja

1 tk vanília kivonat vagy 1/2 rúd vanília

csipet só

Elkészítés

A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, közepében mélyedést alakítunk ki és ebbe öntjük a meglangyosított tejet. A tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és hozzáadjuk a porcukrot. Hagyjuk pár percig, hogy az élesztő el kezdjen dolgozni. Majd a többi hozzávalóval együtt összedolgozzuk és addig gyúrjuk, amíg sima tésztát kapunk. Konyharuhával letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.

Ha megkelt a tésztánk, lisztezett felületen kb. ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és korongokat szaggatunk ki belőle. (A maradékot újra összegyúrjuk és kiszaggatjuk.) Ruhával letakarva hagyjuk még 15 percig pihenni.

Egy mélyebb serpenyőben annyi olajat hevítünk, hogy a fánkok "derekáig" érjen, vagyis ne érjenek majd a serpenyő aljára sütés közben.

A fánkok közepét benyomjuk, majd kis adagokban, a 'lyukas' oldalukkal lefelé elkezdjük sütni. Nagyon fontos, hogy ekkor fedjük le a serpenyőnket. Ha megsült ez az oldala, megfordítjuk, ám ekkor már ne fedjük le. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl forró az olaj, mert különben megéghet a tésztánk! A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük, majd ízlés szerint porcukorral megszórjuk és lekvárral tálaljuk.


Videós útmutató:



TIPP:

Kipróbálhatjuk a hagyományostól eltérő formákban is a fánkokat. Például hármas fonással kis koszorút alakíthatunk ki vagy csavart megoldással virághoz hasonló fánkot formázhatunk.





bottom of page