
Hozzávalók
A piskótához
6 tojássárgája
6 tojásfehérje
12 dkg cukor
12 dkg liszt
2 dkg kakaópor (cukrozatlan)
3 dkg olvasztott vaj
1 csipet só
A krémhez
30 dkg krémsajt
1,5 dl habtejszín
1 rúd vanília vagy 1 kk vanília esszencia
4 dkg cukor
A dzsemhez
20 dkg friss áfonya
2 ek kristálycukor
1/2 citrom reszelt héja és leve
Elkészítés
A sütőt 180 fokra melegítjük elő. Egy nagy tepsit sütőpapírral bélelünk ki.
A lisztet a kakaóval egy tálba szitáljuk. A tojásfehérjét egy csipet sóval habbá verjük.
A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral. Ebbe forgatjuk bele óvatos mozdulatokkal a tojásfehérje habot. Gyors mozdulatokkal belekeverjük a kakaós liszt keveréket és végül az olvasztott vajat is. Beleöntjük az előkészített tepsibe és kb. 15 perc alatt készre sütjük. Ha kész, hagyjuk teljesen kihűlni.
A krémhez a krémsajtot, a tejszínnel, a cukorral és a vanília rúd kikapart magjaival együtt habos, kemény krémmé verjük. Felhasználásig hűtőbe tesszük.
Az áfonyát egy kis lábasba tesszük a cukorral, a citromhéjjal és citromlével, majd addig főzzük, amíg szirupos, dzsem állagú nem lesz. Hagyjuk kihűlni.
A piskótából egy kerek kiszúró segítségével köröket szaggatunk ki. Egy tortához min. 3 piskóta koronggal számoljunk. Ezeket rétegezzük a dzsemmel és a krémmel. Majd végül a torták külsejét is bevonjuk a krémmel.
Díszítéshez használhatunk friss gyümölcsöket, aprított magvakat (pisztáciát) vagy akár friss fűszernövényeket (rozmaring, menta) is.


