Hozzávalók
25 dkg puha vaj
18 dkg kristálycukor
1 vanília rúd
1 zöldcitrom héja
3 egész tojás
25 dkg túró
25 dkg liszt
1/2 cs (6g) sütőpor
15 dkg feketeribizli
Elkészítés
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. egy 30x20 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
a vajat a cukorral keverjük habosra. adjuk hozzá a vanília kikapart magocskáit és reszeljük bele a citrom héját. majd egyenként adagoljuk hozzá a tojásokat, úgy hogy mindegyiket jól eldolgozzuk a tésztában. keverjük bele a túrót is.
egy másik tálban keverjük össze a lisztet és a sütőport és adjuk az egészet a vajas keverékhez. simítsuk a tésztát az előkészített tepsibe és szórjuk rá egyenletesen a feketeribizlit. picit nyomkodjuk is bele.
tegyük a tepsit a sütőbe és süssük kb. 30-40 percig. (tűpróbáig)
hagyjuk pár percig hűlni a formában, majd borítsuk egy süteményrácsra, hogy teljesen kihűljön.
tálaláskor vágjuk tetszőleges nagyságú szeletekre és ízlés szerint szórjuk meg porcukorral.
TIPP:
- vanília rúd helyett használhatunk vanília kivonatot is, ebből egy kiskanállal tegyünk bele
- ha nincs kéznél zöld citrom, a normál citrom is nagyon jó hozzá
- ha szitán áttörjük a túrót, akkor simább állagú lesz a süteményünk (kevésbé látszanak benne a kis túró darabok)
- ha fagyasztott gyümölcsöt használunk, olvasszuk ki és csepegtessük le felhasználás előtt
jó étvágyat!