top of page

Forraltborkrémes kosárka

Elkészítési idő

25 perc + hűtés

Sütési idő

15 perc

Adag

6 db

Szint

Közép haladó

Hozzávalók

Hozzávalók (kb. 6 db 8cm átmérőjű sütihez):

Tésztához:

12 dkg liszt

8 dkg hideg vaj

4 dkg porcukor

2 dkg darált dió

1/2 kk sütőpor

1/2 rúd vanília


Krémhez:

5 dl forralt bor (fehér borból)

1 ek keményítő

3 tojássárgája

8 dkg hideg vaj

1 nagyobb alma

pirított mandula szeletek

Elkészítés

A tészta hozzávalóit egy tálba tesszük és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. 1-2 ek hideg víz hozzáadásával gombóccá gyúrjuk. Ha összeállt a tészta, folpackba csomagoljuk és hűtőben legalább fél órát pihentetjük.

A sütőt 180 fokra melegítjük elő. A pihentetett tésztát vékonyra nyújtjuk és az előkészített sütőformákba rendezgetjük. Vakon sütéses módszerrel (azaz a tésztára sütőpapírt és valamilyen süthető nehezéket, pl. babot, lencsét téve) 10 percig sütjük. Ezután kivesszük a fomákból a nehezéket és még 5 percre visszatesszük a sütőbe a tésztát, amíg egy kis színt kapnak.

A megsült tésztákat lehűtjük.

Az almát kis kockákra daraboljuk.

Elkészítjük a forralt bort (ízlés szerint ízesítve) és pár percre beletesszük az almadarabokat, hogy nagyjából megfőjjenek. Ha már puhák, akkor leszűrjük és félre tesszük.

A keményítőt és a tojássárgákat kb. 1 dl forralt borral kikeverjük. Majd az egészet a többi forralt borhoz öntjük és folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Ha már besűrűsödött, levesszük a tűzről és apránként belekeverjük a hideg vajat. Hagyjuk a krémet kihűlni.

Az összeállításhoz tegyünk egy-egy kanálnyi főtt alma kockát a tészta kosárkák aljába, majd kanalazzunk rá a forraltboros krémből. Tetejét szórjuk meg pirított mandulával.

Fogyasztás előtt hűtsük le.


TIPP:

- Fontos, hogy a tésztát hideg hozzávalókkal és gyorsan készítsük el, mert így lesz igazán omlós. Nem kell sokáig gyúrni, éppen csak álljon össze. A legjobb, leggyorsabb, ha robotgéppel keverjük össze, majd vizet hozzáadva gyorsan összeállítjuk.

- Ne aggódjuk, ha szakad a tészta, amikor a formába rendezzük, nyugodtan összenyomhatjuk, pótolhatjuk a szakadásoknál a tésztát.

- Készíthetünk nagyobb adag krémet is, mert pohárkérmnek vagy más sütikbe is remek lehet.



bottom of page