Hozzávalók
Hozzávalók (kb. 6 db 8cm átmérőjű sütihez):
Tésztához:
12 dkg liszt
8 dkg hideg vaj
4 dkg porcukor
2 dkg darált dió
1/2 kk sütőpor
1/2 rúd vanília
Krémhez:
5 dl forralt bor (fehér borból)
1 ek keményítő
3 tojássárgája
8 dkg hideg vaj
1 nagyobb alma
pirított mandula szeletek
Elkészítés
A tészta hozzávalóit egy tálba tesszük és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. 1-2 ek hideg víz hozzáadásával gombóccá gyúrjuk. Ha összeállt a tészta, folpackba csomagoljuk és hűtőben legalább fél órát pihentetjük.
A sütőt 180 fokra melegítjük elő. A pihentetett tésztát vékonyra nyújtjuk és az előkészített sütőformákba rendezgetjük. Vakon sütéses módszerrel (azaz a tésztára sütőpapírt és valamilyen süthető nehezéket, pl. babot, lencsét téve) 10 percig sütjük. Ezután kivesszük a fomákból a nehezéket és még 5 percre visszatesszük a sütőbe a tésztát, amíg egy kis színt kapnak.
A megsült tésztákat lehűtjük.
Az almát kis kockákra daraboljuk.
Elkészítjük a forralt bort (ízlés szerint ízesítve) és pár percre beletesszük az almadarabokat, hogy nagyjából megfőjjenek. Ha már puhák, akkor leszűrjük és félre tesszük.
A keményítőt és a tojássárgákat kb. 1 dl forralt borral kikeverjük. Majd az egészet a többi forralt borhoz öntjük és folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Ha már besűrűsödött, levesszük a tűzről és apránként belekeverjük a hideg vajat. Hagyjuk a krémet kihűlni.
Az összeállításhoz tegyünk egy-egy kanálnyi főtt alma kockát a tészta kosárkák aljába, majd kanalazzunk rá a forraltboros krémből. Tetejét szórjuk meg pirított mandulával.
Fogyasztás előtt hűtsük le.
TIPP:
- Fontos, hogy a tésztát hideg hozzávalókkal és gyorsan készítsük el, mert így lesz igazán omlós. Nem kell sokáig gyúrni, éppen csak álljon össze. A legjobb, leggyorsabb, ha robotgéppel keverjük össze, majd vizet hozzáadva gyorsan összeállítjuk.
- Ne aggódjuk, ha szakad a tészta, amikor a formába rendezzük, nyugodtan összenyomhatjuk, pótolhatjuk a szakadásoknál a tésztát.
- Készíthetünk nagyobb adag krémet is, mert pohárkérmnek vagy más sütikbe is remek lehet.