
Hozzávalók
Hozzávalók (22 cm-es formához):
20 dkg zabkeksz
8 dkg kakaópor
10 dkg olvasztott vaj
50 dkg gesztenyepüré (cukrozott)
2 dl habtejszín
egy löttyintésnyi rum (elhagyható)
szilvalekvár
Tetejére:
1 dl habtejszín
12 dkg étcsokoládé
cukor és csoki díszek
Elkészítés
A kekszet összetörjük, összekeverjük a kakaóval és olvasztott vajjal. Az így elkészült morzsát egyenletesen belenyomkodjuk egy (lehetőleg) kivehető aljú pite formába úgy, hogy az oldalán is legyen. Hűtőbe tesszük, amíg elkészül a töltelék.
A gesztenye masszát villával összetörjük, hozzáadjuk a tejszínt és a rumot, majd gépi habverővel egyenletes, habos krémmé keverjük.
A lehűlt, kekszes alapra kenünk egy réteget a lekvárból, majd rásimítjuk a gesztenyés krémet. Hűtőben legalább 1 órát hagyjuk dermedni.
A tetejére elkészítjük a csokimázat: a tejszínt felforrósítjuk és belekeverjük az apróra darabolt csokoládét. Addig kevergetjük, míg teljesen elolvad a csoki és sűrű krém lesz belőle. A tortára öntjük és elsimítjuk a tetején a csokit.
Díszíthetjük különböző csoki- és cukor díszekkel vagy akár csokiforgácsokkal is.
TIPP:
- Ellenőrizzük le, hogy az összekevert keksz alap morzsa eléggé könnyen összetapad-e. Ehhez egyszerűen vegyünk a kezünkbe egy kis darabot a morzsából és nyomjuk össze. Ha megtartja a formáját, akkor ok. Ha nem, akkor tehetünk még hozzá egy kevés olvasztott vajat.
- Használhatunk szilvalekvár helyett más lekvárt is. Én mindenképpen valami fanyar ízt javaslok, pl. a meggy isteni lehet, hogy megfelelő kontrasztban legyen a krémmel.
A lekvár réteg vastagságát pedig abszolút az ízlésre bízom, de azzal számoljunk, minél vastagabb, annál nehezebb elkenni rajta a krémet anélkül, hogy összekeverednének.

