top of page

Gesztenyés pite

Elkészítési idő

15-20 perc + hűtés

Sütési idő

10-12 perc

Adag

22 cm-es torta

Szint

Kezdő

Hozzávalók

Hozzávalók (22 cm-es formához):


20 dkg zabkeksz

8 dkg kakaópor

10 dkg olvasztott vaj

50 dkg gesztenyepüré (cukrozott)

2 dl habtejszín

egy löttyintésnyi rum (elhagyható)

szilvalekvár


Tetejére:

1 dl habtejszín

12 dkg étcsokoládé

cukor és csoki díszek

Elkészítés

A kekszet összetörjük, összekeverjük a kakaóval és olvasztott vajjal. Az így elkészült morzsát egyenletesen belenyomkodjuk egy (lehetőleg) kivehető aljú pite formába úgy, hogy az oldalán is legyen. Hűtőbe tesszük, amíg elkészül a töltelék.

A gesztenye masszát villával összetörjük, hozzáadjuk a tejszínt és a rumot, majd gépi habverővel egyenletes, habos krémmé keverjük.

A lehűlt, kekszes alapra kenünk egy réteget a lekvárból, majd rásimítjuk a gesztenyés krémet. Hűtőben legalább 1 órát hagyjuk dermedni.

A tetejére elkészítjük a csokimázat: a tejszínt felforrósítjuk és belekeverjük az apróra darabolt csokoládét. Addig kevergetjük, míg teljesen elolvad a csoki és sűrű krém lesz belőle. A tortára öntjük és elsimítjuk a tetején a csokit.

Díszíthetjük különböző csoki- és cukor díszekkel vagy akár csokiforgácsokkal is.


TIPP:

- Ellenőrizzük le, hogy az összekevert keksz alap morzsa eléggé könnyen összetapad-e. Ehhez egyszerűen vegyünk a kezünkbe egy kis darabot a morzsából és nyomjuk össze. Ha megtartja a formáját, akkor ok. Ha nem, akkor tehetünk még hozzá egy kevés olvasztott vajat.

- Használhatunk szilvalekvár helyett más lekvárt is. Én mindenképpen valami fanyar ízt javaslok, pl. a meggy isteni lehet, hogy megfelelő kontrasztban legyen a krémmel.

A lekvár réteg vastagságát pedig abszolút az ízlésre bízom, de azzal számoljunk, minél vastagabb, annál nehezebb elkenni rajta a krémet anélkül, hogy összekeverednének.




bottom of page