top of page

Guinness torta

Elkészítési idő

20 perc + hűtés

Sütési idő

45 perc

Adag

23 cm formához

Szint

Kezdő

Hozzávalók

2,5 dl Guinness sör

25 dkg vaj

18 dkg kristálycukor

20 dkg barna cukor

7,5 dkg kakaó (nem cukrozott, jó minőségű)

2 egész tojás

150 g tejföl (20%-os)

1 tk vanília kivonat vagy 1/2 rúd vanília magjai

27 dkg liszt

2,5 tk szódabikarbóna


A tetejére:

20 dkg mascarpone

1,5 dl tejszín

6-8 dkg porcukor


Karamellhez (opcionális):

2 ek kristálycukor

0,5 dl tejszín

2 dkg vaj

Elkészítés

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

Egy 22 cm átmérőjű tortaformát vajazzunk ki.

A sört egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a darabokra vágott vajat és addig melegítjük mérsékelt lángon, amíg a vaj el nem olvad benne, majd vegyük le a tűzről. közben egy tálban keverjük össze a cukrokat és a kakaót, majd adjuk a még meleg sörös keverékhez.

A tojásokat habosítsuk kicsit fel a tejföllel és a vaníliával, majd ezt is adjuk a többi folyékony alapanyaghoz. végül a vegyítsük el a szódabikarbónát a liszttel és keverjük a sörös keverékhez.

Az egész masszát öntsük a már előkészített formába és kb. 45 perc alatt süssük készre. (tűpróbával ellenőrizzük, hogy készen van-e)

Ha kész hagyjuk a fromában kihűlni, majd tegyük tálra.


Készítsük el a tetejére a krémet: a tejszínt 1 ek cukorral verjük habbá. a maradék cukrot (ízlés szerint) keverjük el a krémsajttal, majd adjuk hozzá a tejszínhabot is.

Végül kenjük a tortánk tetejére.

Egy lábasban karamellizáljuk a kristálycukrot. ha már borostyán színt kapott, adjuk hozzá a vajat majd a tejszínt. kavargassuk addig, amíg szép egynemű nem lesz, majd vékonyan csurgassuk a torta tetejére.


TIPP:

- ne lepődjünk meg, ha a tészta massza nagyon híg, ilyennek kell lennie.

- megszórhatjuk még a torta tetejét étcsoki forgácsokkal is.




bottom of page