
Hozzávalók
2,5 dl Guinness sör
25 dkg vaj
18 dkg kristálycukor
20 dkg barna cukor
7,5 dkg kakaó (nem cukrozott, jó minőségű)
2 egész tojás
150 g tejföl (20%-os)
1 tk vanília kivonat vagy 1/2 rúd vanília magjai
27 dkg liszt
2,5 tk szódabikarbóna
A tetejére:
20 dkg mascarpone
1,5 dl tejszín
6-8 dkg porcukor
Karamellhez (opcionális):
2 ek kristálycukor
0,5 dl tejszín
2 dkg vaj
Elkészítés
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
Egy 22 cm átmérőjű tortaformát vajazzunk ki.
A sört egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a darabokra vágott vajat és addig melegítjük mérsékelt lángon, amíg a vaj el nem olvad benne, majd vegyük le a tűzről. közben egy tálban keverjük össze a cukrokat és a kakaót, majd adjuk a még meleg sörös keverékhez.
A tojásokat habosítsuk kicsit fel a tejföllel és a vaníliával, majd ezt is adjuk a többi folyékony alapanyaghoz. végül a vegyítsük el a szódabikarbónát a liszttel és keverjük a sörös keverékhez.
Az egész masszát öntsük a már előkészített formába és kb. 45 perc alatt süssük készre. (tűpróbával ellenőrizzük, hogy készen van-e)
Ha kész hagyjuk a fromában kihűlni, majd tegyük tálra.
Készítsük el a tetejére a krémet: a tejszínt 1 ek cukorral verjük habbá. a maradék cukrot (ízlés szerint) keverjük el a krémsajttal, majd adjuk hozzá a tejszínhabot is.
Végül kenjük a tortánk tetejére.
Egy lábasban karamellizáljuk a kristálycukrot. ha már borostyán színt kapott, adjuk hozzá a vajat majd a tejszínt. kavargassuk addig, amíg szép egynemű nem lesz, majd vékonyan csurgassuk a torta tetejére.
TIPP:
- ne lepődjünk meg, ha a tészta massza nagyon híg, ilyennek kell lennie.
- megszórhatjuk még a torta tetejét étcsoki forgácsokkal is.

