Hozzávalók
15 dkg puha vaj
7 dkg barna cukor
20 dkg méz
1 tk vanília kivonat v. 1/2 rúd vanília
1 tojás
45 dkg liszt
1 tk sütőpor
1/2 tk szódabikarbóna
1 nagy tk/ kb.8 g reszelt friss gyömbér
Elkészítés
A vajat, a cukorral, a vaníliával és a mézzel egy robotgép segítségével addig keverjük, amíg könnyű és (majdnem) 'habos' lesz.
Hozzáadjuk a tojást és még 2-3 percig verjük. belereszeljük a gyömbért is.
Egy másik tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával, majd az egészet hozzáadjuk a vajas-mézes keverékhez.
Az összeállt tésztát négyzet alakúra lapogatjuk és folpackba csomagoljuk. hűtőben legalább fél órát pihentetjük.
A sütőt 180 fokra melegítjük elő. a tepsi(ke)t sütőpapírral béleljük.
A lehűlt tésztát 2 sütőpapír vagy 2 folpack között kb. 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk, és tetszőleges formákat szaggatunk ki belőle.
A tepsikbe rakosgatjuk őket kellő távolságra egymástól, mert megnőnek, és 8-9 perc alatt aranysárgára sütjük.
TIPP:
- használjunk kb. 5-6 cm átmérőjű, kerek, hullámos szélű kiszúrót, majd egy hurkapálca/kötőtű/nyalókás pálcika stb. segítségével szúrkáljunk bele tetszőleges motívumokat.
- ha nincs friss gyömbérünk, használhatünk őröltet is, de ebből kevesebb kell, mert erőteljesebb az íze. (kb. 1/2 tk elég lehet)
- a nyers tészta elég puha, ezért könnyebb a 2 sütőpapír/folpack között kinyújtani, mert nem ragad oda semmihez. ha szükséges még nyújtás után is hűtsük a tésztát. illetve célszerű egyszerre csak a fele adag tésztával dolgozni.
Jó étvágyat!