top of page

Gyömbéres keksz

Elkészítési idő

15 perc + pihentetés

Sütési idő

8-10 perc

Adag

20-30 db

Szint

Kezdő

Hozzávalók

15 dkg puha vaj

7 dkg barna cukor

20 dkg méz

1 tk vanília kivonat v. 1/2 rúd vanília

1 tojás

45 dkg liszt

1 tk sütőpor

1/2 tk szódabikarbóna

1 nagy tk/ kb.8 g reszelt friss gyömbér

Elkészítés

A vajat, a cukorral, a vaníliával és a mézzel egy robotgép segítségével addig keverjük, amíg könnyű és (majdnem) 'habos' lesz.

Hozzáadjuk a tojást és még 2-3 percig verjük. belereszeljük a gyömbért is.

Egy másik tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával, majd az egészet hozzáadjuk a vajas-mézes keverékhez.

Az összeállt tésztát négyzet alakúra lapogatjuk és folpackba csomagoljuk. hűtőben legalább fél órát pihentetjük.

A sütőt 180 fokra melegítjük elő. a tepsi(ke)t sütőpapírral béleljük.

A lehűlt tésztát 2 sütőpapír vagy 2 folpack között kb. 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk, és tetszőleges formákat szaggatunk ki belőle.

A tepsikbe rakosgatjuk őket kellő távolságra egymástól, mert megnőnek, és 8-9 perc alatt aranysárgára sütjük.


TIPP:

- használjunk kb. 5-6 cm átmérőjű, kerek, hullámos szélű kiszúrót, majd egy hurkapálca/kötőtű/nyalókás pálcika stb. segítségével szúrkáljunk bele tetszőleges motívumokat.

- ha nincs friss gyömbérünk, használhatünk őröltet is, de ebből kevesebb kell, mert erőteljesebb az íze. (kb. 1/2 tk elég lehet)

- a nyers tészta elég puha, ezért könnyebb a 2 sütőpapír/folpack között kinyújtani, mert nem ragad oda semmihez. ha szükséges még nyújtás után is hűtsük a tésztát. illetve célszerű egyszerre csak a fele adag tésztával dolgozni.


Jó étvágyat!



bottom of page