top of page

Kakaós csiga deluxe

Elkészítési idő

20 perc + kelesztés

Sütési idő

12-15 perc

Adag

25-30 db

Szint

Közép haladó

Hozzávalók

Hozzávalók (kb. 16-20 nagy db):

60 dkg liszt

5 dkg élesztő

3 dl tej

1 egész tojás +1 egész tojás a kenéshez

12 dkg puha vaj

4 dkg kristálycukor

1 kk só


Töltelék:

20 dkg puha vaj

8 dkg kakaópor (cukrozatlan)

5 dkg porcukor

8-10 dkg marcipán

8-10 dkg aszalt áfonya

0,5 dl konyak (elhagyható)

Elkészítés

A tejet meglangyosítjuk. Kb. a fele mennyiséget egy kis tálba önjük, elkeverünk benne 1 tk cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk pár percig, hogy felfusson.

Egy nagyobb tálba tesszük a lisztet, a sót, a maradék cukrot, a tojást és a vajat, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt is. A maradék tejet folyamatosan hozzá adagolva lágy tésztává gyúrjuk össze. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és meleg helyen kb. a duplájára kelesztjük (kb. 45-50 perc).

Amíg a tészta kell, elkészíthetjük a tölteléket. Az aszalt áfonyát beáztatjuk a konyakba. A marcipánt kis kockákra vágjuk. A vajat kikeverjük a kakaóval és a porcukorral.

A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, majd kb. fél cm vékony téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen elkenjük rajta a csokis tölteléket és rászórjuk a marcipán darabokat és a lecsöpögtetett áfonyát. A hosszabbik oldalánál fogva szorosan feltekerjük és egy késsel egyenletes nagyságú darabokra vágjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsikbe sorakoztatjuk őket, megkenjük a felvert tojással és még 15-20 percig pihentetjük.

200 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt készre sütjük.


TIPP:

- A tészta összeállításánál figyeljük, hogy a sót ne közvetlenül az élesztőre tegyük, mert leállíthatja a kelési folyamatot.

- Az alkohol mentes változathoz áztassuk be az áfonyát gyümölcslébe.




bottom of page