Hozzávalók
1 kisebb kalács
2 dl tejszín
2 dl zsíros tej
2 db tojás
2 ek cukor
1 rúd vanília vagy 1 kk vanília kivonat
kb. 4-5 dkg vaj
baracklekvár
mazsola
szeletelt mandula
Elkészítés
A sütőt 180 fokra melegítjük elő. Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal.
A kalácsot darabokra tépkedjük és a tálba rendezzük. A tejszínt, a tejet, a tojásokat, a cukrot és a vaníliát összekeverjük. A keveréket a kalácsra öntjük. Hozzáadjuk a mazsolát, kiskanállal lekvár pöttyöket teszünk rá egyenletes távolságban és mandula szeletekkel szórjuk meg.
A tetejére kis darabokban rádobjuk a vajat, majd a sütőbe téve 20-25 perc alatt készre sütjük.
TIPP:
- Remekül használhatjuk a maradék kalács is darabokat hozzá.
- Tetszés szerint, illetve annak függvényében, hogy mi van otthon variálhatjuk az ízesítőket. Mehetnek bele még csokidarabok,vagy aszalt gyümölcs darabok is.
- Tetejét még megszórhatjuk 1 tk cukorral, ami a sülés közben karamellizálódik majd rajta.