Hozzávalók
30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg cukor
1 rúd vanília vagy 1 kk vanília esszencia
1/2 citrom héja
1 tojássárgája
csipetnyi só
Töltelékhez: lekvár, karamell, mogyorókrém, csokikrém stb.
Elkészítés
A lisztet a vajjal összemorzsoljuk.
Hozzáadjuk a többi hozzávalót és gyors mozdulatokkal gombóccá formázzuk. Fóliába csomagolva a hűtőben pihentetjük legalább 1 órán át.
A sütőt 170 fokra melegítjük elő. Egy tepsit sütőpapírral bélelünk ki.
A lehűtött tésztát vékonyra nyújtjuk és tetszőleges formákat szaggatunk ki belőle. Kb. 10-12 perc alatt készre sütjük. Sütőrácson kihűtjük őket, majd lekvárral vagy tetszőleges töltelékkel megtöltve, párossával összeragasztjuk.
TIPP:
- Fontos, hogy hideg alapanyagokkal dolgozzunk és ne gyúrjuk sokáig a tésztát, különben nem lesz elég omlós.
- Figyeljünk, hogy ne süssük túl a linzereket, mert könnyen kiszáradnak. Nem gond, ha még világos színűek, ha megsültek, akkor már kivehetjük a sütőből.
- A kiszúrásnál ügyeljünk, hogy páros mennyiséget szaggassunk ki. Persze csak akkor, ha megtöltjük majd őket. :)