Hozzávalók
Hozzávalók (16 darabhoz):
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2,5 dl langyos tej
7 dkg cukor
1 nagy csipetnyi sáfrány
7,5 dkg olvasztott vaj
15 dkg görög joghurt
1 kk só
mazsola
1 tojás a kenéshez
Elkészítés
A tejből kb. fél dl mennyiséget megmelegítünk és elkeverjük benne a sáfrányt. Ha szép sárga színe van, hozzáöntjük a többi tejhez.
A lisztet egy nagy tálba szitáljuk és közepében mélyedést alakítunk ki. Ebbe morzsoljuk bele az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, felöntjük a tejjel és beletesszük a többi hozzávalót is. Összedolgozzuk és addig dagasztjuk, amíg szép sima felületű tésztát kapunk.
Letakarva kelesztjük kb. fél órán át.
A megkelt tésztát 16 egyforma darabra osztjuk és mindegyik darabot kis gombóccá formázunk. A gombócokból nagyjából ujjnyi átmérőjű rudakat sodrunk és mindkét oldalról egyszerre, ellentétes irányban elkezdjük feltekerni. (Középen találkozva egyforma kis csigák legyenek.) Mindkét feltekert rész közepébe egy-egy szem mazsolát nyomunk. Jó mélyen, hogy ne essen ki sütés közben.
Két nagyobb tepsit sütőpapírral bélelünk ki és erre rakosgatjuk a feltekert kalácsokat. Megkenjük mindegyik tetejét a felvert tojással és még 20-30 percig hagyjuk pihenni, kelni.
A sütőt 200 fokra melegítjük elő és kb. 12-15 percig sütjük a kalácsokat, amíg aranybarna színt nem kapnak.
Sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.