top of page

Luca napi kalács – Lussebullar

Elkészítési idő

20 perc + kelesztés

Sütési idő

12-15 perc

Adag

16 db

Szint

Közép haladó

Hozzávalók

Hozzávalók (16 darabhoz):

50 dkg liszt

2,5 dkg élesztő

2,5 dl langyos tej

7 dkg cukor

1 nagy csipetnyi sáfrány

7,5 dkg olvasztott vaj

15 dkg görög joghurt

1 kk só

mazsola

1 tojás a kenéshez

Elkészítés

A tejből kb. fél dl mennyiséget megmelegítünk és elkeverjük benne a sáfrányt. Ha szép sárga színe van, hozzáöntjük a többi tejhez.


A lisztet egy nagy tálba szitáljuk és közepében mélyedést alakítunk ki. Ebbe morzsoljuk bele az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, felöntjük a tejjel és beletesszük a többi hozzávalót is. Összedolgozzuk és addig dagasztjuk, amíg szép sima felületű tésztát kapunk.


Letakarva kelesztjük kb. fél órán át.


A megkelt tésztát 16 egyforma darabra osztjuk és mindegyik darabot kis gombóccá formázunk. A gombócokból nagyjából ujjnyi átmérőjű rudakat sodrunk és mindkét oldalról egyszerre, ellentétes irányban elkezdjük feltekerni. (Középen találkozva egyforma kis csigák legyenek.) Mindkét feltekert rész közepébe egy-egy szem mazsolát nyomunk. Jó mélyen, hogy ne essen ki sütés közben.


Két nagyobb tepsit sütőpapírral bélelünk ki és erre rakosgatjuk a feltekert kalácsokat. Megkenjük mindegyik tetejét a felvert tojással és még 20-30 percig hagyjuk pihenni, kelni.


A sütőt 200 fokra melegítjük elő és kb. 12-15 percig sütjük a kalácsokat, amíg aranybarna színt nem kapnak.


Sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.



bottom of page