top of page

Málnás csiga

Elkészítési idő

20 perc + kelesztés

Sütési idő

12-15 perc

Adag

25-30 db

Szint

Közép haladó

Hozzávalók

Hozzávalók (kb. 35-40 db) :

60 dkg liszt

5 dkg élesztő

3 dl tej

1 egész tojás

10 dkg puha vaj

4 dkg kristálycukor

1 kk só


Töltelék:

20 dkg darált mandula

20 dkg kristálycukor

20 dkg puha vaj

10-15 dkg málna

+1 egész tojás a kenéshez

cukormáz a tetejére (elhagyható)

Elkészítés

A tejet meglangyosítjuk és kb. a fele mennyiséget egy kis tálba önjük. Elkeverünk benne 1 tk cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk 1-2 percig, hogy felfusson.

Egy nagyobb tálba tesszük a lisztet, a sót, a maradék cukrot, a tojást és a vajat, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt is. A maradék tejet folyamatosan hozzá adagolva lágy tésztává gyúrjuk össze. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és meleg helyen a duplájára kelesztjük (kb. 45-50 perc).

Amíg a tészta kell, elkészíthetjük a tölteléket: ehhez a vajat felhabosítjuk, majd jól kikeverjük a darált mandulával és a cukorral.

A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, majd kb. fél cm vastag téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen elkenjük rajta a mandulás tölteléket és rászórjuk a málnát. A hosszabbik oldalánál fogva szorosan feltekerjük, és egy késsel 1,5-2 cm darabokra vágjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsikbe sorakoztatjuk őket, megkenjük a felvert tojással és még 15-20 percig pihentetjük.

200 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt készre sütjük.


TIPP:

- Természetesen fagyasztott málnával is készíthetjük. Célszerű előtte felolvasztani és lecsepegtetni, de én már készítettem úgy is, hogy fagyosan egész kis darabokra tördeltem a málnát és úgy szórtam a tésztára. Így arra kell figyelni, hogy egy picit átázhat a tészta, szóval lehet, hogy hosszabb sütést igényel majd.

- Elég nagy mennyiségű a tészta, így a nyújtáshoz nagy hely kell. De csinálhatjuk 2 részletben is. Ehhez egyszerűen felezzük meg a megkelt és átgyúrt tésztát, majd külön-külön nyújtsuk ki.





bottom of page