Hozzávalók
A piskótához:
6 db tojássárgája
6 db tojásfehérje
csipetnyi só
12 dkg porcukor
4 dkg kakaópor (cukrozatlan)
1/2 tk szódabikarbóna
A krémhez:
20-25 dkg málna (fagyasztott is lehet)
10 dkg barna cukor
1/2 rúd vanília
1/2 citrom vagy zöldcitrom reszelt héja
25 dkg tejszínes krémsajt (mascarpone)
1,5 dl tejszínből vert hab
Díszítéshez:
étcsokoládé, cukor díszek, málna
Elkészítés
A piskótához egy nagy lapos tepsit (az enyém 30x36 cm) béleljünk ki sütőpapírral. A sütőt melegítsük elő 190 fokra.
A tojásfehérjéket egy csipetnyi sóval és a porcukor 1/3-ával - robotgép segítségével - kemény habbá verjük. A tojássárgákat a maradék cukorral - szintén a gép segítségével - fehéredésig keverjük. A kakaót összekeverjük a szódabikarbónával.
A tojássárgás részbe széles, óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a fehérjehabot, majd beleszitáljuk a kakaós keveréket és finom mozdulatokkal azt is belekeverjük.
A masszát egyenletes rétegben elterítjük a tepsin és kb. 18 perc alatt készre sütjük.
Amíg sül, készítsünk elő egy tiszta konyharuhát, amit enyhén nedvesítsünk be. Erre emeljük át a megsült piskótát a sütőpapíros résszel felfele. Vegyük le róla a sütőpapírt és még melegen csavarjuk fel a hosszabbik oldalánál kezdve a tésztát. Hagyjuk így kihűlni.
A krémhez a málnát a cukorral és az ízesítőkkel és lábasba tesszük és közepes lángon pár perc alatt sűrűre főzzük. Ha kihűlt összekeverjük a krémsajttal és beleforgatjuk a felvert tejszínhabot is. Tegyük hűtőbe 10-15 percre.
A sütemény összeállításához a piskótát kifektetjük magunk elé és egyenletesen elkenjük rajta a málnás krémet, majd feltekerjük. Egy hosszúkás tálra rakjuk.
Tetejét díszíthetjük olvasztott csokoládéval, gyümölcsökkel és cukor gyöngyökkel.
Fogyasztás előtt hűtőben pihentessük legalább 1 órát.
TIPP:
- ha málna krémet át is passzírozhatjuk egy szűrőn, így megszabadulunk a magoktól és egy sokkal homogénebb krémet kapunk.
jó étvágyat!