Hozzávalók
20 dkg zabkeksz vagy más édes keksz
5 dkg olvasztott vaj
35 dkg joghurt
10 dkg tejföl
2 dl habtejszín
8 lap zselatin
8 dkg kristálycukor
1 citrom leve és héja
20 dkg málna + 5 dkg a díszítéshez
1 ek barnacukor
Elkészítés
A kekszet apróra törjük és összekeverjük az olvasztott vajjal. Az egészet belenyomkodjuk egy 20 cm átmérőjű (kivehető aljú) tortaformába és felhasználásig hűtőbe tesszük.
A málnát a barnacukorral együtt egy kis lábasban 5-8 perc alatt összefőzzük, majd egy szűrőn átpasszírozzuk. A lapzselatinokat 5 percre hideg vízbe áztatjuk. A tejszínt habbá verjük.
A citrom héját lereszeljük és levét a kristálycukorral együtt felmelegítjük, hogy a cukor elolvadjon. Amíg még meleg, hozzákeverjük a puha zselatinlapokat.
A joghurtot, a tejfölt, a tejszínhabot és a zselatinos citromlevet egy nagy tálban összekeverjük. A keverék két részre osztjuk, az egyik feléhez hozzáadjuk a málnavelőt, a másikhoz pedig a reszelt citromhéjat.
Először a kekszes alapra öntjük a citromos joghurtkrémet és hűtőbe vagy mélyhűtőbe tesszük, hogy kicsit megszilárduljon. A már megszilárdult felületre öntjük a málnás krémet, majd visszatesszük a hűtőbe és fogyasztás előtt legalább 2 órán keresztül hűtjük.
TIPP:
- A gyümölcsös rétegbe szórhatunk néhány szem málnát is.
- Még egyszerűbb az elkészítése, ha kész málnás joghurtot használunk. Így megspórolhatjuk a málna velő főzést és passzírozást. (Bár szerintem simán megéri azt a kis időt.)
- Természetesen fagyasztott málnából is készülhet.